Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Підвищений залишковий холестерин підвищує ризик захворювання периферичних артерій, інфаркту міокарда та ішемічного інсульту

28 жовтня, 2021

Підвищений залишковий холестерин підвищує ризик захворювання периферичних артерій, інфаркту міокарда та ішемічного інсульту

Підвищений залишковий холестерин підвищує ризик захворювання периферичних артерій, інфаркту міокарда та ішемічного інсульту

Щораз більше визнається атерогенний потенціал холестерину ліпопротеїнів, багатих на тригліцериди, так званого залишкового холестерину, підвищені рівні якого пов’язані з підвищенням ризику розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Вчені з Університету Копенгагена (Данія) перевірили гіпотезу про зв’язок підвищеного залишкового холестерину зі збільшенням ризику захворювання периферичних артерій (ЗПА).

Було обстежено 106 937 осіб із Копенгагенського загального популяційного дослідження, проведеного у 2003–2015 рр. За період спостереження у 1586 осіб було діагностовано ЗПА, у 2570 – інфаркт міокарда та у 2762 – ішемічний інсульт.

Також було вивчено дані 13 974 пацієнтів із Копенгагенського дослідження серця, розпочатого у 1976–1978 рр. Протягом 43-х років спостереження у 1033 осіб було діагностовано ЗПА, у 2236 – інфаркт міокарда та у 1976 – ішемічний інсульт. Залишковий холестерин розраховували за стандартним ліпідним профілем. Діагнози було отримано із загальнонаціональних реєстрів здоров’я Данії.

У Копенгагенському загальному популяційному дослідженні підвищені рівні залишкового холестерину ≥ 1,5 ммоль/л (58 мг/дл) були пов’язані із більш високим ризиком ЗПА порівняно з рівнями < 0,5 ммоль/л (19 мг/дл): багатопараметричне скориговане відношення ризиків (HR) становило 4,8. Відповідні значення HR становили 4,2 для інфаркту міокарда та 1,8 для ішемічного інсульту. Своєю чергою, у Копенгагенському дослідженні серця було отримано наступні значення HR: 4,9 для ЗПА, 2,6 для інфаркту міокарда та 2,1 для ішемічного інсульту.

Зазначені результати дозволили дослідникам зробити висновок, що підвищений залишковий холестерин пов’язаний із п’ятикратним збільшенням ризику ЗПА у загальній популяції, що є вище, ніж для інфаркту міокарда та ішемічного інсульту.

Джерело: https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab705