Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Артеріальний тиск: різні цільові рівні для серця та мозку?

1 листопада, 2021

Артеріальний тиск: різні цільові рівні для серця та мозку?

Артеріальний тиск: різні цільові рівні для серця та мозку?

Згідно з новим аналізом дослідження ALLHAT, для пацієнта з високим ризиком інсульту може бути виправдано агресивніше зниження артеріального тиску, ніж для пацієнта з високим ризиком інфаркту міокарда.

Для нового аналізу дослідники використовували дані знакового дослідження ALLHAT із метою оцінки моделей ризику серцево-судинних подій та загальної смертності, пов’язаних із різними значеннями систолічного та діастолічного артеріального тиску одночасно. Вони представили свої результати у вигляді «теплової карти» – візуалізації найменшого та найбільшого ризику для будь-якої комбінації систолічного/діастолічного тиску.

Протягом середнього періоду спостереження 4,4 роки у дослідженні, в якому брали участь 33 357 осіб, було зафіксовано 2636 випадків інфаркту міокарда, 866 випадків серцевої недостатності, 936 інсультів та 3700 летальних випадків.

Результати показали, що для комбінованого результату смертності від усіх причин, інфаркту міокарда та серцевої недостатності U-подібний зв’язок спостерігався як із систолічним, так і з діастолічним артеріальним тиском, але артеріальний тиск, пов’язаний із найменшою небезпекою, відрізнявся для кожного результату.

Наприклад, систолічний/діастолічний тиск 140-155 / 70-80 мм рт. ст. був пов’язаний із найнижчим ризиком смертності від усіх причин порівняно із 110-120 / 85-90 мм рт. ст. для інфаркту міокарда та 125-135 / 70-75 мм рт. ст. для серцевої недостатності. Навпаки, зв’язок систолічного та діастолічного тиску та інсульту був лінійним, із нижчими значеннями обох вимірювань, послідовно пов’язаними із нижчим ризиком інсульту.

Отже, на думку дослідників зі Стенфордського університету (США), оптимальний цільовий артеріальний тиск може залежати від того, попередження якого самого результату цікавить найбільше – інфаркту міокарда, серцевої недостатності чи інсульту, ризику інсульту або серцевого нападу у майбутньому.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961893?src=