Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Хлорталідон знижує артеріальний тиск при прогресувальному захворюванні нирок

8 листопада, 2021

Хлорталідон знижує артеріальний тиск при прогресувальному захворюванні нирок

Хлорталідон знижує артеріальний тиск при прогресувальному захворюванні нирок

Результати дослідження CLICK спростували поширену думку про те, що тіазидні діуретики неефективні у пацієнтів із розрахунковою швидкістю клубочкової фільтрації (рШКФ) < 30 мл/хв/1,73 м2.

Дванадцять тижнів застосування тіазидного діуретику хлорталідону призвели до зниження систолічного артеріального тиску (САТ) у середньому на 10 мм рт. ст.

Отримані дані також підтверджують роль хлорталідону як нового засобу зниження САТ у пацієнтів із хронічною хворобою нирок (ХХН) 4 стадії (рШКФ 15–29 мл/хв/1,73 м2), у яких зберігається артеріальна гіпертензія, незважаючи на лікування кількома антигіпертензивними препаратами.

«Хлорталідон дуже добре знижує артеріальний тиск у порівнянні із трьома чи чотирма іншими ліками. Він знижує САТ приблизно на 10 мм рт. ст. – це добрий результат», – наголосив професор медичної школи університету Індіани (США) Раджив Агарвал, який представив результати дослідження під час віртуального тижня нирки – щорічних зборів Американського товариства нефрологів (4–7 листопада 2021 р.).

«Лікування рефрактерної гіпертензії у пацієнтів із ХХН дуже складне. Я думаю, що хлорталідон застосовуватимуть на практиці на основі цих даних», – прокоментував Ф. Перрі Вілсон, доктор медицини, нефролог Єльського університету (США).

Доктор Теджас Десаї, нефролог із Міністерства у справах ветеранів США, підкреслив, що оскільки хлорталідон дешевий та легко доступний, а частота і поширеність ХХН 4 стадії є достатньо високими, то результати цього дослідження матимуть широке та негайне застосування.

Пол К. Велтон, доктор медицини, професор Тулейнського університету в Новому Орлеані (США), зазначив, що «хлорталідон – найкращий препарат з усіх сечогінних засобів для зниження артеріального тиску». На його думку, зниження САТ на 10–11 мм рт. ст. є дуже переконливим у пацієнтів, які становлять «класичну групу із резистентною гіпертензією». П. К. Велтон попередив, що докази було отримано з короткого 12-тижневого дослідження, але «вони є кращими, ніж будь-які інші докази, які ми маємо», щодо ефективності додаткового антигіпертензивного препарату в досліджуваних груп пацієнтів.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962402