Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Протизапальна терапія асоційована зі зменшенням серцево-судинних подій

16 листопада, 2021

Протизапальна терапія асоційована зі зменшенням серцево-судинних подій

Протизапальна терапія асоційована зі зменшенням серцево-судинних подій

За результатами систематичного огляду та мета-аналізу фахівців Першої лікарні Університету Ланьчжоу (Китай), пацієнти з ішемічною хворобою серця (ІХС), які отримували протизапальну терапію, мали значно нижчу частоту серцево-судинної смерті, інфаркту міокарда (ІМ) та інсульту, ніж пацієнти, які таку не отримували.

Гіпотеза про хронічне запалення та його зв’язок із розвитком атеросклерозу та ІХС обговорюється протягом багатьох років. Проте ефективність протизапальної терапії залишається суперечливою, і наразі її не рекомендовано для пацієнтів з ІХС.

Дослідники використовували дані рандомізованих контрольованих досліджень, які включали 61 164 пацієнтів з ІХС (32 227 пацієнтів отримували протизапальну терапію, а 28 937 – ні).

Протизапальна терапія включала колхіцин, інгібітори фосфоліпази А2 (PLA2), такі як вареспладіб і дарапладіб, а також канакінумаб і метотрексат.

Основним результатом була комбінована точка серцево-судинної смерті, ІМ та інсульту. Вторинні результати включали ІМ, коронарну реваскуляризацію, серцево-судинну смерть, смерть від усіх причин та інсульт.

Первинний результат був значно нижчим у пацієнтів, які отримували протизапальну терапію, ніж у тих, кому її не було призначено.

Протизапальна терапія була пов’язана зі значно зниженим ризиком ІМ та коронарної реваскуляризації порівняно з пацієнтами, які її не отримували.

Статистичної різниці щодо ризику серцево-судинної смерті, смерті від усіх причин та інсульту між групами не було.

Протизапальні препарати, спрямовані на центральний сигнальний шлях запалення інтерлейкіну-6, такі як колхіцин і канакінумаб, знижували ризик розвитку подій первинної кінцевої точки, а терапія з використанням інгібіторів PLA2 не показала статистично значущого ефекту.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962932?src=