Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Препарати для зниження артеріального тиску запобігають виникненню цукрового діабету 2 типу

17 листопада, 2021

Препарати для зниження артеріального тиску запобігають виникненню цукрового діабету 2 типу

Препарати для зниження артеріального тиску запобігають виникненню цукрового діабету 2 типу

Зниження артеріального тиску, що, як відомо, запобігає судинним ускладненням діабету 2 типу, також може зупинити розвиток самого діабету, хоча ефекти варіюються в залежності від класу гіпотензивних препаратів.

Такі висновки отримано в результаті мета-аналізу даних 19 рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень, проведених між 1973 і 2008 роками, в яких вивчали п’ять основних класів гіпотензивних засобів: інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ), блокатори рецепторів ангіотензину II (БРА), бета-блокатори, тіазидні діуретики та блокатори кальцієвих каналів. Загалом у дослідженнях брало участь 145 939 осіб, з яких 60,6 % становили чоловіки.

Блокатори ренін-ангіотензинової системи (РАС) – інгібітори АПФ та БРА – продемонстрували найсильніший зв’язок із профілактичною дією щодо діабету, тоді як бета-блокатори та тіазидні діуретики були асоційовані з підвищеним ризиком діабету, що виникає вперше.

«Результати дослідження передбачають, що зниження артеріального тиску може допомогти запобігти діабету на додаток до позитивних ефектів щодо зниження ризику несприятливих серцево-судинних подій», – зазначено у статті, яку опубліковано у журналі «The Lancet».

Дослідники з Оксфордського університету (Великобританія) зазначають, що різні ефекти класів препаратів зумовлюють прийняття рішення щодо вибору антигіпертензивних засобів відповідно до індивідуального профілю ризику. Зокрема, коли у пацієнта наявний клінічний ризик розвитку діабету, препаратами вибору мають стать інгібітори АПФ та БРА, тоді як застосування бета-блокаторів та тіазидних діуретиків слід уникати.

У супровідній редакційній статті доктори медицини Метью А. Кавендер та Роберт С. Вірк з Університету Північної Кароліни у Чапел-Хілл (США) погоджуються, що нові результати, поряд із більшою частиною попередніх доказів, вказують на важливу роль РАС у профілактиці діабету. Зазначається, що, ґрунтуючись на накопичених доказах, контроль артеріального тиску, особливо із пригніченням РАС, слід розглядати як можливу стратегію зниження ризику розвитку діабету. І хоча абсолютне зниження ризику, виявлене в представленому мета-аналізі, є скромним, втручання навіть із невеликою користю можуть мати значний ефект при застосуванні до таких поширених станів, як гіпертонія.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962808