Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Високі дози морських омега-3 жирних кислот підвищують ризик фібриляції передсердь

19 листопада, 2021

Високі дози морських омега-3 жирних кислот підвищують ризик фібриляції передсердь

Високі дози морських омега-3 жирних кислот підвищують ризик фібриляції передсердь

Професорка Гарвардської медичної школи (США), докторка Джоанн Менсон повідомила про результати мета-аналізу рандомізованих клінічних випробувань щодо асоціації вживання морських омега-3 жирних кислот та ризику фібриляції передсердь (ФП). Цей мета-аналіз включав сім великих рандомізованих клінічних випробувань ефективності та безпеки омега-3 жирних кислот, що містяться у морепродуктах, в яких були встановлені кінцеві точки ФП. У чотирьох випробуваннях тестувалися низькі дози морських омега-3 (< 1 г/день), а у трьох випробуваннях – високі дози омега-3 (> 1 г/день).

Результати випробувань, у яких загалом взяли участь понад 81 тис. осіб, показали, що ризик ФП був підвищений за прийому омега-3 з коефіцієнтом ризику 1,25.

Прийом омега-3 у низьких дозах (< 1 г/день) асоціювався зі збільшенням ризику ФП на 12 %, тоді як у випробуваннях із високими дозами (> 1 г/день) ризик становив 49–50 %. В аналізі градієнта доза-відповідь на кожен 1 г збільшення дози омега-3 спостерігалося збільшення ризику ФП на 11 %, що є вельми значущою взаємодією.

У цілому було отримано докази того, що більш високі дози омега-3 пов’язані з підвищеним ризиком ФП. Водночас вищі дози омега-3 асоціюються із нижчим ризиком загальних серцево-судинних подій. Зокрема, у нещодавньому мета-аналізі було показано, що ризик серйозних серцево-судинних подій знижується приблизно на 9 % зі збільшенням дози омега-3 на 1 г. Проте цікаво, що мета-аналіз ефективності та безпеки омега-3 в цілому не показав переваги при інсульті, за винятком дослідження REDUCE-ІТ. Отже, з цього приводу постає цілком слушне питання: чи може цей підвищений ризик ФП при прийомі омега-3 бути пов’язаний із відсутністю позитивного ефекту при інсульті через асоціацію між ФП та інсультом? Напевно, наразі однозначної відповіді не існує. Але при призначенні омега-3, особливо у більш високих дозах, слід обговорити з пацієнтом потенційний ризик виникнення ФП та врахувати усі складові співвідношення «користь-ризик». Загалом, потрібно набагато більше досліджень зв’язку між омега-3 і ФП.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961473?src