Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Діабет разом із гіпертонією погіршують структуру та функції мозку

3 грудня, 2021

Діабет разом із гіпертонією погіршують структуру та функції мозку

Діабет разом із гіпертонією погіршують структуру та функції мозку

У людей, які страждають на цукровий діабет із супутньою гіпертонією, загальний стан мозку і когнітивне здоров’я є гіршими, ніж у людей, які хворіють лише на один із цих розладів.

Результати дослідження вчених з Оксфордського університету та Університетського коледжу Лондона (Великобританія) показують, що профілактика діабету та артеріальної гіпертензії може уповільнити структурні зміни мозку, зниження когнітивних функцій та деменцію.

У поперечне дослідження було залучено 38 918 осіб (у тому числі 2043 особи із діабетом), які згодом пройшли магнітно-резонансну томографію (МРТ) головного мозку в рамках їхньої участі у Біобанку Великобританії.

У аналіз були включені люди, які повідомили про будь-які нейродегенеративні або споріднені захворювання.

У людей із діабетом зовнішній вигляд мозку на МРТ був значно гіршим після поправки на можливі фактори, включаючи серцево-судинні захворювання.

Загальний об’єм мозку та загальний об’єм сірої речовини у пацієнтів із діабетом були зменшені приблизно на 10–20 % порівняно із такими без діабету. Також в осіб із діабетом результати п’яти із семи тестів когнітивних функцій були значно нижчими.

У людей, які страждають як на діабет, так і на гіпертонію, загальний обсяг сірої речовини був значно зменшений у порівнянні з людьми, які страждають лише на діабет. До того ж, вони мали гірші результати в тестах на час реакції та заміни символьних цифр, які були частиною тестів когнітивних функцій.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/963994?src