Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Кальцій не допомагає пацієнтам із зупинкою серця

6 грудня, 2021

Кальцій не допомагає пацієнтам із зупинкою серця

Кальцій не допомагає пацієнтам із зупинкою серця

Серед дорослих із зупинкою серця поза лікарнею введення кальцію не покращило стійкого відновлення спонтанного кровообігу, і у новому рандомізованому контрольованому дослідженні було висловлено припущення навіть про негативний результат.

Подвійне сліпе плацебо-контрольоване рандомізоване клінічне дослідження включало 397 дорослих пацієнтів із позалікарняною зупинкою серця та проводилося у Центральному регіоні Данії у 2020–2021 рр.

Втручання складалося із двох внутрішньовенних або внутрішньокісткових доз 5 ммоль хлориду кальцію (n=197) чи фізіологічного розчину (n=200). Перше дозування вводилося одразу після першої дози адреналіну.

Дослідження було припинено достроково через побоювання щодо шкоди у групі, яка приймала кальцій після запланованого проміжного аналізу 383 пацієнтів.

Результати показали, що відновлення спонтанного кровообігу відбулося у 19 % пацієнтів у групі, яка отримувала кальцій, порівняно із 27 % пацієнтів у групі, яка отримувала фізіологічний розчин.

«Ці результати не підтверджують призначення кальцію під час позалікарняної зупинки серця у дорослих», – резюмують данські вчені.

Є кілька потенційних механізмів, завдяки яким кальцій вважається корисним при зупинці серця, повідомив співавтор дослідження доктор медицини Ларс Андерсен. «Це інотроп, тому він покращує роботу серця. Кальцій також має пресорний ефект, тому більше крові повертатиметься до серця, що може збільшити шанси відновлення кровообігу, і є гіпотеза, що він може стабілізувати клітинні мембрани, – пояснив Андерсен. – Я думаю, що на підставі отриманих результатів ми можемо сказати, що немає жодної користі. Цього достатньо для мене, щоб не використовувати кальцій у пацієнтів із позалікарняною зупинкою серця, але поки що ми не можемо сказати з упевненістю, що це шкідливо», – додав він.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/964059?src