Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Отримано нові докази позитивного впливу омега-3 жирних кислот на атеросклероз

20 грудня, 2021

Отримано нові докази позитивного впливу омега-3 жирних кислот на атеросклероз

Отримано нові докази позитивного впливу омега-3 жирних кислот на атеросклероз

Серцево-судинні захворювання є однією із найпоширеніших причин смерті у всьому світі та серйозною проблемою громадського здоров’я. Атеросклероз пов’язаний із хронічним запаленням у кровоносних судинах. Запалення зазвичай контролюється резолвінами – класом сполук, що подають сигнали зупинки, «вимикають» запалення та стимулюють загоєння і відновлення тканин. Резолвіни утворюються з омега-3 жирних кислот, зв’язуються з рецептором під назвою GPR32 та активують його.

Отже, рецептор, що активується речовинами, утвореними з омега-3 жирних кислот, відіграє життєво важливу роль у запобіганні запалення у кровоносних судинах та зменшенні атеросклерозу, повідомляє нове дослідження вчених Каролінського інституту (Швеція), опубліковане в The Journal of Clinical Investigation. Відкриття може сприяти розробці нової стратегії лікування та профілактики серцево-судинних захворювань із використанням омега-3 жирних кислот.

Нове дослідження демонструє, що передача сигналів через рецептор активно зупиняє запалення в атеросклеротичних кровоносних судинах і стимулює загоєння. Дослідники вивчили атеросклеротичні бляшки і створили нову експериментальну модель із надмірно експресованим рецептором GPR32. Він протидіяв атеросклерозу та запаленню у кровоносних судинах, а резолвіни, які активують GPR32, посилювали ефект.

«Ми виявили, що функціонування рецептора GPR32 порушується при атеросклерозі, що, своєю чергою, вказує на порушення природних процесів відновлення організму, – зазначає Хільдур Арнардоттір, доцент кафедри медицини Каролінського інституту та перший автор дослідження. – Ці дані можуть відкрити шлях для абсолютно нових стратегій лікування та запобігання атеросклерозу шляхом зупинки запалення у кровоносних судинах, а також активації процесів відновлення організму, наприклад, за допомогою омега-3 жирних кислот».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211215124935.htm