Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Захворювання ясен погіршують психічне здоров’я та збільшують ризик серцево-судинної патології

22 грудня, 2021

Захворювання ясен погіршують психічне здоров’я та збільшують ризик серцево-судинної патології

Захворювання ясен погіршують психічне здоров’я та збільшують ризик серцево-судинної патології

Дослідження, проведене під керівництвом Університету Бірмінгема (Великобританія), демонструє підвищений ризик розвитку психічних розладів та серцево-судинних захворювань у пацієнтів, які мають медичну історію хвороби пародонту (ясен).

Експерти провели перше у своєму роді дослідження записів терапевта про 64 379 пацієнтів, у яких був зареєстрований анамнез захворювань пародонту, включаючи гінгівіт (60 995 осіб) та пародонтит (3384 особи). Записи цих пацієнтів порівнювалися із записами 251 161 особи, які не мали захворювань пародонту. Середній вік в обох групах становив 44 роки, 43 % становили чоловіки, 30 % – курці. Індекс маси тіла, етнічна приналежність та рівні депривації також були подібними в усіх групах.

Протягом середнього періоду спостереження близько трьох років дослідники вивчали дані пацієнтів із метою встановлення, в якої кількості осіб із пародонтозом і без нього розвинуться серцево-судинні захворювання (серцева недостатність, інсульт, судинна деменція), кардіометаболічні порушення (високий артеріальний тиск, цукровий діабет 2 типу), аутоімунні захворювання (артрит, діабет 1 типу, псоріаз) та психічні розлади (депресія, занепокоєння, серйозне психічне захворювання).

Результати дослідження показали, що у пацієнтів із зареєстрованим анамнезом захворювань пародонту на початку дослідження підвищений ризик розвитку психічних розладів становив 37 %, тоді як ризик розвитку аутоімунного захворювання збільшувався на 33 %, ризик розвитку серцево-судинних захворювань був підвищений на 18 %, ризик кардіометаболічних захворювань був збільшений на 7 % (при цьому підвищений ризик для діабету 2 типу був набагато вищим та становив 26 %).

На думку вчених, це дослідження надає додаткові чіткі докази того, чому медичні працівники повинні проявляти пильність щодо ранніх ознак захворювання ясен, а також його далекосяжних наслідків для здоров’я людини.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211220083114.htm