Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Хвороби серця спричиняють ранню дисфункцію мозку та підвищення рівнів бета-амілоїду

18 січня, 2022

Хвороби серця спричиняють ранню дисфункцію мозку та підвищення рівнів бета-амілоїду

Хвороби серця спричиняють ранню дисфункцію мозку та підвищення рівнів бета-амілоїду

Хвороби серця можуть безпосередньо викликати дисфункцію мозку на ранніх стадіях, що може призвести до деменції та втричі збільшити кількість білка бета-амілоїда, відповідального за розвиток хвороби Альцгеймера.

Нове дослідження вчених з Університету Шеффілда (Велика Британія), показало, що серцеві захворювання спричиняють «поломку» ключової функції мозку, яка пов’язує мозкову активність і кровотік, отже мозок отримує менше крові за такої ж активності. Це відбувається у пацієнтів із атеросклеротичними захворюваннями і є прелюдією до деменції. До теперішнього часу було незрозуміло, як деякі форми судинної деменції можуть виникати за кілька років до появи атеросклерозу.

Дослідники також виявили, що комбінація серцевих захворювань і генетичної схильності до хвороби Альцгеймера втричі збільшує кількість бета-амілоїда – білка, накопичення якого викликає хворобу Альцгеймера, а також підвищує рівень запального гена IL1 у мозку.

Доктор Осман Шабір, провідний автор дослідження з Інституту нейронауки та здорового життя Університету Шеффілда, зазначив: «Хвороба Альцгеймера є найпоширенішою формою деменції в усьому світі, а серцеві захворювання є основним фактором ризику як хвороби Альцгеймера, так і деменції. Нові висновки є ключем до подальшого розуміння зв’язку між хворобами серця та деменцією. Ми виявили, що серцеві захворювання в середньому віці спричиняють порушення нейросудинного зв’язку – важливого механізму в нашому мозку, який контролює кількість крові, що надходить до наших нейронів. Ця «поломка» означає, що мозок не отримує достатньо кисню, коли це необхідно, тож може призвести до деменції».

Команда дослідників отримала трирічний грант від Британського кардіологічного фонду для дослідження ліків від артриту, спрямованих на ген IL1, щоб з’ясувати його здатність усувати або зменшувати дисфункцію мозку, викликану хворобами серця.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220113120734.htm