Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Спеціальні перекуси знижують холестерин ліпопротеїдів низької щільності

31 січня, 2022

Спеціальні перекуси знижують холестерин ліпопротеїдів низької щільності

Спеціальні перекуси знижують холестерин ліпопротеїдів низької щільності

Нове рандомізоване перехресне дослідження показує, що люди, які вживали спеціально розроблені перекуси з високим вмістом певних інгредієнтів, включаючи клітковину, фітостерини та антиоксиданти, знижували рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності навіть за відсутності інших змін у дієті або способі життя.

Дослідники з клініки Мейо (США) рандомізували 54 дорослих особи для вживання або спеціально розроблених перекусів, або звичайних «снеків» із продуктового магазину, які були подібними за калорійністю та складом.

Учасників було проінструктовано вживати перекуси двічі на день на заміну того, що вони звикли їсти зазвичай, і не вносити інших змін у дієту чи спосіб життя. Жоден із пацієнтів не отримував статини ані до, ані під час періоду дослідження.

Після перших 4 тижнів настала 4-тижнева пауза, після чого початкова контрольна група перейшла на спеціально розроблені перекуси, тоді як експериментальна група почала отримувати звичайні снеки.

Рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності знизився майже на 9 %, а загального холестерину на 5 % у тих, хто отримував «лікувальні» перекуси, порівняно з тими, хто отримував звичайні продукти. При цьому деякі учасники зазнали зниження рівня холестерину ліпопротеїдів низької щільності на понад 20 %.

«Ґрунтуючись на результатах нашого дослідження, підхід «їжа як ліки» розширює можливості для медичних працівників і пацієнтів, оскільки чимало осіб, які або не бажають, або не можуть приймати статини, можуть керувати своєю гіперліпідемією за допомогою реалістичних втручань на основі їжі», – зазначив провідний автор дослідження, консультант Відділу профілактичної кардіології Департаменту серцево-судинної медицини клініки Мейо Стівен Копецький.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967519?src=#vp_1