Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу можуть запобігти вазовагальним синкопе при цукровому діабеті

18 лютого, 2022

Інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу можуть запобігти вазовагальним синкопе при цукровому діабеті

Інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу можуть запобігти вазовагальним синкопе при цукровому діабеті

У проспективному багатоцентровому італійському дослідженні пацієнти з цукровим діабетом 2 типу та недавнім анамнезом повторного вазовагального синкопе, які отримували інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу (НЗКТГ2), мали значно менше непритомностей протягом 1 року порівняно з пацієнтами, які не приймали препаратів цього класу.

У дослідженні SCAN було проспективно залучено 607 дорослих із цукровим діабетом 2 типу – 161 пацієнт, які застосовували інгібітори НЗКТГ2 щонайменше 6 місяців до включення, і 446 пацієнтів, які не застосовували препарати цього класу. Всі учасники мали епізод вазовагального синкопе протягом останнього року.

На початковому етапі та протягом 1 року спостереження у тих, хто не користувався інгібіторами НЗКТГ2, порівняно з тими, хто їх застосовував, спостерігався більш високий рівень маркерів запалення та катехоламінів, гірший контроль глікемії та більша дисфункція вегетативної системи. Пацієнти, які отримували інгібітор НЗКТГ2, мали значне (45 %) зниження частоти епізодів вазовагального синкопе протягом 1 року в порівнянні з пацієнтами, які не отримували лікування цими препаратами.

На думку дослідників, використання інгібіторів НЗКТГ2 зменшує вегетативну дисфункцію серця. При цьому профілактична дія зазначених препаратів у досліджуваної групи пацієнтів є вкрай важливою, оскільки рецидив вазовагального синкопе вищий у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу, і навпаки, цукровий діабет є незалежним предиктором рецидиву вазовагальних синкопе.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968611?src=