Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Прихована причина високого кров’яного тиску

9 червня, 2023

Прихована причина високого кров’яного тиску

Прихована причина високого кров’яного тиску

Наукове спостереження Nature Genetics виявило, що причиною типового високого кров’яного тиску є крихітний доброякісний вузлик у надниркових залозах, який є в кожної двадцятої людини з гіпертонією. Вузлик виробляє альдостерон, який регулює водно-сольовий обмін, сприяє збереженню Na+ i Cl- в організмі, виведенню К+, підтримує осмотичний та артеріальний тиск, підвищує проникливість капілярів. У більшості людей із гіпертонією етіологія невідома, їх стан потребує постійного медикаментозного лікування. Попередні дослідження виявили, що у 5-10 % пацієнтів причиною є генна мутація у надниркових залозах, що призводить до вироблення надмірної кількості альдостерону.

Нове відкриття — це варіант гена в деяких із цих вузликів, що призводить до періодичного, але значного перевироблення гормону. Це спричиняє кілька проблем, через що лікарям важко діагностувати гіпертонію у деяких пацієнтів. По-перше, цей різновид гена впливає на білок під назвою CADM1 і не дає змоги клітинам організму правильно контактувати одна з одною та повідомляти, що настав час припинити вироблення альдостерону. Іншою проблемою є коливання викиду протягом дня, який на своєму піку спричиняє гіпертонію. Ці гормональні стрибки пояснюють, чому пацієнти з варіантом гена можуть уникнути діагностики, якщо вони не здають аналізи крові в різний час доби.

                Також було виявлено, що хворобу можна вилікувати за допомогою односторонньої адреналектомії — видалення однієї із двох надниркових залоз. Після видалення важка раніше гіпертензія, незважаючи на лікування кількома препаратами, зникла, і протягом багатьох наступних років подальше лікування залишалося непотрібним. Оскільки альдостеронові вузлики були дуже малими, зараз досліджують, чи є миттєве припікання утворення альтернативою хірургічному видаленню всієї надниркової залози.

                Виявлено менше 1 % людей із гіпертензією, спричиненою альдостероном, оскільки він не вимірюється регулярно як можлива причина. Дослідники рекомендують вимірювати його рівні за допомогою 24-годинного аналізу сечі, а не одноразового дослідження крові, що дасть змогу визначити більше людей, які живуть із гіпертонією, але не знають про це.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41588-023-01403-0