Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Уроки, здобуті після першої пересадки генетично модифікованого серця свині людині

3 липня, 2023

Уроки, здобуті після першої пересадки генетично модифікованого серця свині людині

Уроки, здобуті після першої пересадки генетично модифікованого серця свині людині

У журналі The Lancet проведено найширший на сьогодні аналіз того, що призвело до можливої серцевої недостатності під час першої у світі успішної трансплантації генетично модифікованого серця свині людині. Ця революційна процедура була проведена лікарями-науковцями Школи медицини Університету Меріленда (UMSOM) у січні 2022 року та стала важливою віхою для медичної науки.

Пацієнт, 57-річний Девід Беннетт, проходив лікування в медичному центрі Меріленда. Після проведеної трансплантації протягом майже семи тижнів у хворого була задовільна серцева функція без явних ознак гострого відторгнення трансплантата. Раптова серцева недостатність призвела до його смерті через два місяці після трансплантації.

Після успішної пересадки трансплантат добре функціонував, згідно з даними ехокардіографії, і забезпечував функції серцево-судинної та інших органів і систем до 47 дня після операції, коли виникла діастолічна серцева недостатність. На 50-й день після трансплантації ендоміокардіальна біопсія виявила пошкоджені капіляри з інтерстиційним набряком, екстравазацією еритроцитів і рідкісною тромботичною мікроангіопатією У результаті встановили, що пацієнт, швидше за все, був більш вразливим до відторгнення органу за рахунок антитіл, вироблених імунною системою. Дослідники знайшли непрямі докази опосередкованого антитілом відторгнення на основі імуногістохімічного та аналізу одноклітинної РНК. Використання внутрішньовенного імуноглобуліну, IVIG, препарату, який містить антитіла, також могло сприяти пошкодженню клітин серцевого м’яза. Пацієнту вводили його двічі протягом другого місяця після трансплантації, щоб запобігти інфекції, що, ймовірно, також викликає імунну відповідь. Окрім цього, у дослідженні вивчалась можливість наявності латентного вірусу, свинячого цитомегаловірусу (PCMV), у серці, який також міг стати причиною дисфункції трансплантата. Активація вірусу могла відбутися після того, як режим противірусного лікування пацієнта був скорочений для вирішення інших проблем зі здоров’ям. Це могло ініціювати запальну реакцію, що спричиняє пошкодження клітин.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)00775-4/fulltext