Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Перша успішна пересадка серця 6-річній дитині

18 липня, 2023

Перша успішна пересадка серця 6-річній дитині

Перша успішна пересадка серця 6-річній дитині

Уперше в Україні виконали успішну трансплантацію серця 6-річній Соломії в Інституті серця МОЗ. Донором стала інша дитина. Соломія чекала на пересадку 1,5 року: після перенесеної вірусної хвороби мати дівчинки почула страшний діагноз – кардіоміопатія. Донором став 4-річний хлопчик, який помер від аневризми. За обов’язковою згодою батьків Юри три інші дитини отримали шанс на здорове життя. Успішну операцію виконала команда на чолі з Борисом Тодуровим. Він одним із перших почав виконувати трансплантації серця в Україні (наприклад, у період із 2000 до 2007 р. зробив 4 трансплантації, 3 із яких були успішними).

Мати Юри ділиться важкими спогадами: «Смерть мозга. Это только дело времени. Что происходит дальше с телом, уж точно видела не раз. Но существует альтернатива, далеко не популярная, не освещенная в нашей стране, для большинства за гранью понимания и восприятия. Трансплантация. Донорство. Безусловно, я знала, что эти операции проводятся в Украине, но вот на счет доноров-детей была не в курсе. Моего сына уже не спасти, я это, наконец, осознала. И понимала, что есть шанс спасти кого-то другого… Я ждала до глубокой ночи результата операции. Когда мне сказали, что сердце уже бьется в другом ребенке, я впервые искренне улыбнулась. Сердце моего сына бьется! Позже я узнала о спасенных мальчиках из клиники «Охматдет». Рада, что хоть у этих детей будет шанс на здоровую жизнь. Утром я увидела Соломию, слушала сердце. Морально я к этому была готова. А вот когда она тут же проснулась и позвала маму, я растерялась. Вот это и есть та грань «смерть дает жизнь». Мне стало легче. Моя утрата невосполнима. Тогда в понедельник вечером 3 июля мой мир рухнул и никогда не станет прежним. Но я верю и надеюсь, что 9 июля возродился мир у этих троих детей».

Щороку у світі дітям проводять понад 400 трансплантацій серця. Час очікування на трансплантацію залежить від ваги пацієнта, групи крові та статусу очікування. Як правило, пацієнт чекає від тижнів до місяців, перш ніж буде доступна пропозиція донора. Зазвичай чекають понад рік. Після отримання відповідного донорського серця в пацієнта є дві-чотири години, щоб дістатися до лікарні та підготуватися до операції. Загальна виживаність після ортотопічної трансплантації серця в наш час становить близько 90 % через один рік і 80 % через п'ять років. Близько 50 % реципієнтів після трансплантації живуть понад 15 років.

Джерело: https://www.facebook.com/Heart.Institute.Kyiv