Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Жорсткість артерій може спричинити ураження серця в підлітків або погіршити цей стан

16 серпня, 2023

Жорсткість артерій може спричинити ураження серця в підлітків або погіршити цей стан

Жорсткість артерій може спричинити ураження серця в підлітків або погіршити цей стан

Згідно з даними 7-річного дослідження вчених зі США, Великобританії та Фінляндії, визначено, що жорсткість артерій є важливою причиною передчасного ураження серця серед підлітків. Гіпертрофія та діастолічна дисфункція лівого шлуночка є показниками структурного і функціонального пошкоджень серця, які пов’язані з підвищеним ризиком смерті через серцево-судинні захворювання у дорослих. Ці показники також використовуються в педіатричній популяції як індикатори передчасного ураження серця.

Жорсткість артерій, оцінена за швидкістю каротидно-стегнової пульсової хвилі, була визначена причиною підвищення артеріального тиску, резистентності до інсуліну та метаболічного синдрому в підлітків і молодих людей. Також нещодавно було показано, що підвищений артеріальний тиск у підлітковому віці може спричинити передчасне пошкодження серця, але невідомо, чи може артеріальна жорсткість самостійно бути причиною структурних і функціональних пошкоджень.

Поточне дослідження було проведено серед 1856 підлітків, з яких 1011 були дівчатами. Підліткам на початку дослідження було 17 років, і за ними спостерігали протягом семи років. Жорсткість артерій, товщина внутрішньої та середньої оболонок сонної артерії й ознаки пошкодження серця оцінювалися на початку і під час подальшого спостереження. Упродовж семирічного періоду спостереження поширеність структурних ушкоджень серця серед підлітків подвоїлася.

Лише артеріальна жорсткість спричиняє як структурне, так і функціональне пошкодження серця, тоді як збільшення товщини стінки сонної артерії, здається, не має причинної ролі. Збільшення товщини стінки є раннім показником атеросклерозу, тоді як збільшення жорсткості артерій описує атеросклероз. Дослідження також показало, що жорсткість артерій призводить до пошкодження серця через підвищення артеріального тиску та резистентності до інсуліну. Підвищення артеріального тиску прояснило 34 % пошкоджень серця, викликаних жорсткістю. Крім того, резистентність до інсуліну зумовлює 15 % пошкоджень серця з тієї ж причини.

Відповідно до думки вчених, терміново необхідні експериментальні та клінічні дослідження комплексних підходів до лікування і усунення підвищеної жорсткості артерій у підлітковому віці. Принаймні увага до артеріального тиску та резистентності до інсуліну робить проблему наполовину вирішеною.

Джерело: https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(23)05104-3/fulltext