Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Ранні дії для контролю серцево-судинних факторів ризику зберігають правильний метаболізм мозку

31 серпня, 2023

Ранні дії для контролю серцево-судинних факторів ризику зберігають правильний метаболізм мозку

Ранні дії для контролю серцево-судинних факторів ризику зберігають правильний метаболізм мозку

Серцево-судинні захворювання та деменція часто трапляються разом у людей похилого віку. Проте кілька тривалих досліджень вивчали, як атеросклероз і пов’язані з ним фактори ризику впливають на здоров’я мозку, починаючи із середнього віку.

Дослідження CNIC (Іспанський національний центр серцево-судинних досліджень), опубліковане в журналі The Lancet Healthy Longevity, показує, що атеросклероз — накопичення жирових відкладень в артеріях — і пов’язані з ним фактори ризику, окрім того, що є основною причиною серцево-судинних захворювань, також пов’язані із церебральними змінами, які зазвичай трапляються під час хвороби Альцгеймера.

У 2021 році вчені CNIC виявили, що наявність серцево-судинних факторів ризику та субклінічного атеросклерозу сонних артерій пов’язана зі зниженим метаболізмом глюкози в мозку візуально здорових 50-річних учасників дослідження. Метаболізм глюкози в мозку вважається показником здоров'я мозку. В учасників зі стійким високим серцево-судинним ризиком зниження церебрального метаболізму було втричі більшим, ніж у тих, які підтримували низький серцево-судинний ризик.

Глюкоза є основним джерелом енергії для нейронів та інших клітин мозку. Якщо спостерігається стійке зниження споживання церебральної глюкози протягом кількох років, це може обмежити здатність мозку протистояти нейродегенеративним і цереброваскулярним захворюванням у майбутньому.

Команда вчених також виявила, що прогресування субклінічного атеросклерозу сонних артерій протягом п’яти років пов’язане зі зниженням метаболізму в ділянках мозку, вразливих до хвороби Альцгеймера, на додаток до впливу серцево-судинних факторів ризику. «Ці результати є ще однією демонстрацією того, що виявлення субклінічного атеросклерозу за допомогою методів візуалізації дає дуже актуальну інформацію», — зазначив доктор Фустер, головний дослідник.

Взаємодія між мозком і серцем є захопливою темою, і завдяки цьому дослідженню можна побачити, що цей зв’язок починається набагато раніше, ніж вважалося. Вчені прийшли до висновку, що скринінг сонних артерій має великий потенціал для виявлення осіб із ризиком церебральних змін і зниженням когнітивних функцій у майбутньому.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanhl/article/PIIS2666-7568(23)00134-4/fulltext