Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Програмне забезпечення аналізує «іскри» кальцію, які можуть сприяти аритмії

4 вересня, 2023

Програмне забезпечення аналізує «іскри» кальцію, які можуть сприяти аритмії

Програмне забезпечення аналізує «іскри» кальцію, які можуть сприяти аритмії

Команда дослідників Каліфорнійського та Оксфордського університетів розробила інноваційний інструмент SparkMaster 2. Програмне забезпечення з відкритим кодом дозволяє вченим автоматично аналізувати нормальні та аномальні сигнали кальцію у клітинах.

Кальцій є ключовою сигнальною молекулою в усіх клітинах, а особливо у серцевому м’язі. Нове програмне забезпечення дозволяє автоматично аналізувати чіткі закономірності вивільнення кальцію в клітинах. Це включає кальцієві «іскри» – мікроскопічні виділення кальцію в кардіоміоцитах. Проблеми з тим, як і коли кальцій вивільняється клітинами, можуть мати вплив на ряд захворювань, включно з аритмією та гіпертонією. Щоби зрозуміти механізми цих захворювань, дослідники використовують флуоресцентні індикатори кальцію та мікроскопічні зображення, які можуть вимірювати зміни сполуки на клітинному рівні. Однак отримані файли даних є великими, і їх складно аналізувати вручну, тому необхідні спеціальні програми.

Для легкого аналізу даних і був створений SparkMaster 2. Хоча більша частина нового інтерфейсу нагадує оригінальний SparkMaster (програма, створена 2007 року), дослідники почали програмувати з нуля. Використовуючи Python, мову програмування з відкритим кодом, яка набула популярності, вони змогли використати багато наявних інструментів і бібліотек для створення унікальних функцій. У підсумку отримали програмне забезпечення, яке може аналізувати іскри кальцію, записані за допомогою різних методів мікроскопії, та із клітин різних тканин і генетично модифікованих мишей. Деякі ключові функції нової версії включають покращений інтерфейс користувача, вищу точність визначення вивільнення кальцію, здатність ідентифікувати кілька типів подій вивільнення кальцію і можливість точно розділяти та аналізувати окремі іскри в іскрових кластерах.

«SparkMaster 2 ще простіший у використанні та набагато потужніший у різноманітності типів подій, які він може кількісно аналізувати, – іскри, хвилі, міні-хвилі та затримки. Він має вищу точність і чутливість, що призводить до меншої кількості пропусків і помилок», – зазначають автори. Вони передбачають, що основними користувачами програмного забезпечення будуть учені, які вивчають кальцій у м’язах. «Але це може бути корисним і для науковців, які вивчають інші типи клітин, такі як нейрони, що демонструють локальні події кальцію, важливі для регуляції клітинної функції», – додають дослідники.

Джерело: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.123.322847