Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Інгібітор альдостеронсинтази лорундростат безпечно знижує артеріальний тиск у клінічних дослідженнях

13 вересня, 2023

Інгібітор альдостеронсинтази лорундростат безпечно знижує артеріальний тиск у клінічних дослідженнях

Інгібітор альдостеронсинтази лорундростат безпечно знижує артеріальний тиск у клінічних дослідженнях

Команда медичних дослідників і лікарів, пов’язаних із кількома установами у США, за допомогою клінічних випробувань виявила, що інгібітор альдостеронсинтази лорундростат, імовірно, безпечний для зниження артеріального тиску в пацієнтів із неконтрольованою гіпертензією. У статті, опублікованій у JAMA, група дослідників описує параметри свого клінічного випробування та результати, які вони спостерігали.

Більшість людей із гіпертонією можна лікувати кількома препаратами, які довели свою ефективність. На жаль, є люди, які погано реагують на них і тому потребують альтернативної терапії. Таке лікування є критично необхідним для цих пацієнтів, оскільки без нього вони перебувають у групі високого ризику щодо розвитку інфаркту або інсульту. У новій спробі дослідницька група використовувала інгібітор альдостеронсинтази під назвою лорундростат для лікування таких пацієнтів. Альдостерон – це гормон, який сигналізує ниркам про поглинання натрію і допомагає регулювати рівень води та солі в організмі, що відіграє важливу роль у регуляції артеріального тиску. З цієї причини вчені шукали препарат, який можна було б використовувати для контролю кількості альдостерону, що виробляється організмом.

До другої фази клінічного випробування було залучено 200 добровольців із неконтрольованою гіпертензією та пригніченням вироблення реніну нирками (ферменту, який сприяє виробленню ангіотензину). Їм вводили 50 або 100 мг лорундростату або плацебо щодня протягом восьми тижнів. Усіх добровольців регулярно перевіряли, щоб визначити, чи діє препарат. Дослідницька група виявила, що у групі хворих, які отримували досліджуваний препарат, спостерігали середнє падіння систолічного тиску на 14,1 мм рт. ст. до кінця випробування. Вони також відзначили, що надмірна вага впливає на ефективність лікування: у тих, хто страждав на ожиріння, артеріальний тиск знижувався сильніше. Вони також не виявили впливу на синтез кортизолу, а рівень калію в сироватці крові збільшився, як очікувалось. Отже, препарат виявився досить безпечним, щоб розпочати випробування III фази.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2809625