Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Американські фахівці здійснили другу трансплантацію серця від свині до людини

26 вересня, 2023

Американські фахівці здійснили другу трансплантацію серця від свині до людини

Американські фахівці здійснили другу трансплантацію серця від свині до людини

Нещодавно 58-річний чоловік став другим пацієнтом у світі, якому пересадили генетично модифіковане серце свині. Трансплантація органів тварин людям, яка називається ксенотрансплантацією, може запропонувати вирішення проблеми хронічної нестачі донорського матеріалу. Понад 100 000 американців зараз перебувають у списках очікування на трансплантацію органів.

Обидві операції на серці були проведені експертами з Медичної школи Університету Меріленда. Перший пацієнт помер через два місяці після трансплантації минулого року через «багато факторів, включно з його поганим станом здоров’я до операції», повідомляють фахівці університету. Друга операція була проведена минулої середи, при цьому пацієнт Лоуренс Фосетт не міг отримати донорське людське серце через наявне захворювання судин.

Без експериментальної трансплантації батько двох дітей і ветеран військово-морських сил США майже напевно б не вижив, якби не пересадка. «Моя єдина реальна надія, що залишилася, – це отримати свиняче серце, – сказав Фосетт перед процедурою. – Принаймні тепер у мене є шанс». Після трансплантації Фосетт дихав самостійно, а нове серце функціонувало добре «без будь-якого залучення допоміжних пристроїв», повідомили в університеті. Він отримував терапію антитілами проти відторгнення трансплантату.

Ксенотрансплантація є складною, оскільки імунна система пацієнта атакує чужорідний орган. Учені намагаються обійти цю проблему, використовуючи органи генетично модифікованих свиней. За останні кілька років лікарі пересадили нирки від таких тварин пацієнтам із мертвим мозком. Інститут трансплантації лікарні Лангона Нью-Йоркського університету оголосив цього місяця, що свиняча нирка, пересаджена пацієнту з мертвим мозком, функціонувала протягом рекордних 61 дня. Ранні дослідження із ксенотрансплантації були зосереджені на вилученні органів у приматів – наприклад, у 1984 році новонародженому, відомому як «Дитина Фе», було пересаджено серце бабуїна, але немовля прожило лише 20 днів. Нинішні зусилля зосереджені на свинях, які вважаються ідеальними донорами для людей через їхні розмір органів і швидкий ріст.

Джерело: https://www.voanews.com/a/us-experts-carry-out-second-pig-to-human-heart-transplant-/7281556.html