Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Експериментальний назальний спрей як швидкий і легкий засіб для лікування тахікардії

28 вересня, 2023

Експериментальний назальний спрей як швидкий і легкий засіб для лікування тахікардії

Експериментальний назальний спрей як швидкий і легкий засіб для лікування тахікардії

Згідно з новим дослідженням, опублікованим учора в Журналі Американської кардіологічної асоціації, етрипаміл, швидкодіючий препарат у вигляді назального спрею, може дозволити пацієнтам із періодичним прискореним серцебиттям лікувати за потреби цей симптом самостійно. Новий препарат уже очікує на схвалення Управлінням з контролю за продуктами й ліками США.

Приблизно 1 із 300 людей у Сполучених Штатах відчуває періодично прискорене серцебиття (понад 100 ударів на хвилину, а частіше 150-200 ударів на хвилину) у нижніх камерах серця, стан, який називається пароксизмальною суправентрикулярною тахікардією. У США приблизно 50 000 візитів до відділення невідкладної допомоги на рік пов’язані зі згаданою патологією.

У цьому дослідженні, коли вперше етрипаміл застосовувався без прямого нагляду, нормальний серцевий ритм відновився впродовж 30 хвилин у 54 % пацієнтів порівняно із 35 % у групі плацебо, і препарат був визнаний безпечним та таким, що добре переноситься. Усі учасники рандомізованого дослідження самостійно лікувались етрипамілом під час кількох епізодів тахікардії. Для людей із фібриляцією передсердь (швидке та нерегулярне скорочення верхніх камер серця) етрипаміл досліджується як препарат для швидкого уповільнення серцевого ритму.

Етрипаміл сприяв відновленню частоти серцевих скорочень до нормальних показників упродовж 30 хвилин у 60,2 % зі 188 підтверджених випадків тахікардії та впродовж години у 75,1 %. із 40 учасників, які самостійно вилікували два епізоди, у 63,2 % відповідь на терапію відбулась за 30 хвилин. Тридцять чотири учасники (32,4 %) повідомили про один або більше побічних ефектів від ліків, найчастіше від легкої до помірної закладеності носа або дискомфорту чи нежиті. Серйозних побічних ефектів, пов’язаних із серцево-судинною системою, не спостерігалось. На думку вчених, подібно до інгалятора з альбутеролом для хворих на астму або шприц-ручки з епінефрином для пацієнтів із важкою алергією чи анафілаксією, назальний спрей з етрипамілом може бути чудовим варіантом для людей із пароксизмальною суправентрикулярною тахікардією.

Джерело: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.028227