Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Пошуки нових генів відкривають шлях до запобігання розвитку смертельної ішемічної хвороби серця

6 жовтня, 2023

Пошуки нових генів відкривають шлях до запобігання розвитку смертельної ішемічної хвороби серця

Пошуки нових генів відкривають шлях до запобігання розвитку смертельної ішемічної хвороби серця

Міжнародна група вчених ідентифікувала майже дюжину генів, які сприяють накопиченню кальцію в коронарних артеріях, що може призвести до небезпечної для життя ішемічної хвороби серця (ІХС), стану, відповідального за 1 із 4 смертей у США. Лікарі можуть впливати на ці гени за допомогою існуючих ліків або, можливо, навіть харчових добавок, щоб уповільнити або зупинити прогресування захворювання.

Ще до того, як у людей розвинеться клінічна атеросклеротична ішемічна хвороба серця, лікарі можуть виявити накопичення кальцію всередині стінок коронарних артерій за допомогою неінвазивної комп’ютерної томографії. Цей надійний показник субклінічного коронарного атеросклерозу точно прогнозує розвиток майбутніх серцево-судинних патологій, таких як інфаркти чи інсульти, які є основними причинами смерті в усьому світі. Таке накопичення кальцію також пов’язане з іншими віковими захворюваннями, такими як деменція, рак, хронічна хвороба нирок і навіть перелом стегна.

Незважаючи на відому роль генетики в накопиченні кальцію в коронарних артеріях, було ідентифіковано лише кілька генів, які сприяють цьому. Тож науковці прагнули виявити нові генетичні фактори, які впливають на ризик накопичення кальцію в коронарних судинах. Вони зробили це, проаналізувавши дані, зібрані від понад 35 000 людей європейського та африканського походження по всьому світу. Це був найбільший подібний мета-аналіз, проведений для розуміння генетичної основи кальцифікації коронарних артерій.

Комбінуючи кілька методів статистичного аналізу, учені ідентифікували понад 40 генів-кандидатів в 11 різних місцях хромосом, пов’язаних із кальцифікацією коронарних артерій. Вісім із цих місць взагалі не були пов’язані з коронарним накопиченням кальцію, а п’ять ще не були зареєстровані як причина ІХС. Гени в цих місцях відіграють важливу роль у визначенні мінерального вмісту кісток і регулюють ключові метаболічні шляхи утворення відкладень кальцію. Наприклад, один із генів, ідентифікованих ученими, ENPP1, змінюється при рідкісних формах кальцифікації артерій у немовлят. Дослідники також ідентифікували гени в сигнальному шляху аденозину, який, як відомо, пригнічує кальцифікацію артерій. Тепер генетики можуть працювати над розробкою ліків (або ідентифікацією наявних), які можуть націлюватися на гени або кодовані білки для модуляції процесу кальцифікації.

Джерело: https://news.virginia.edu/content/gene-discoveries-open-door-preventing-deadly-coronary-artery-disease#:~:text=An%20international%20team%20of,deaths%20in%20the%20United%20States.