Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Гостре відторгнення комплексу серце-легені: що відомо про першу таку трансплантацію в Україні

31 жовтня, 2023

Гостре відторгнення комплексу серце-легені: що відомо про першу таку трансплантацію в Україні

Гостре відторгнення комплексу серце-легені: що відомо про першу таку трансплантацію в Україні

Щороку у світі відбувається не більше 25 операцій, під час яких пацієнту роблять одночасну пересадку серця і легень. 25 жовтня 38-річна жителька Київщини отримала органи, на які чекала 15 років, 9 місяців із яких – в Індії. Донором став 18-річний юнак, який загинув у ДТП. Цю операцію, безперечно, можна вважати історичною подією в українській медицині. На жаль, на другий день після операції стан пацієнтки різко погіршився, а через 5 днів вона померла. Попри всі зусилля медпрацівників і вдало виконану операцію, її не вдалося врятувати – відбулося гостре відторгнення донорських органів. Лікарі навіть застосували ЕКМО – апарат, що замінює роботу серця та легень. Проте всі реанімаційні заходи були марними, адже одночасно врятувати два органи майже неможливо.

Започаткована у 1960-х роках і успішно реалізована у 1980-х, одночасна трансплантація серця та легень показана лише пацієнтам на кінцевих стадіях як серцевої, так і легеневої недостатності. Якщо тільки одна із двох систем органів незворотно відмовила, а іншу можна відновити, більшість лікувальних центрів відмовляються від подвійної трансплантації, оскільки аналіз ризику та користі показує, що слід спробувати врятувати та замінити лише необоротно пошкоджений орган. Ця стратегія позбавляє пацієнта сукупного ризику двох одночасних трансплантацій, скорочує час перебування у списку очікування та виділяє більше органів більшій кількості пацієнтів.

Найбільш частими показаннями (35 %) для трансплантації серця та легень є вроджені вади серця, що спричиняють синдром Ейзенменгера і вторинну легеневу артеріальну гіпертензію. Другою за поширеністю групою показань (27 %) до трансплантації серця та легень є первинні легеневі гіпертензії, що спричинюють правосерцеву недостатність. Із моменту першої успішної трансплантації серця і легень у 1981 році було виконано майже 4000 пересадок. З удосконаленням у відборі пацієнтів і техніки медіана виживаності при трансплантації серце-легені зросла із 2,1 років (1982-1993) до 3,7 років (1994-2003), а потім і до 5,8 років (2004-2016). Ті, хто вижив після першого року після операції, можуть розраховувати на середнє виживання 10,3 років, а один центр із високим обсягом виконаних трансплантацій (n=34 за десятиліття) повідомляє про виживання 82 %, 69 %, 62 %, 54 % і 54 % на 1, 3, 5, 10 і 15 років відповідно.

Джерело: www.unian.ua