Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Новий шлях боротьби з основною причиною серцево-судинних захворювань – атеросклерозом

6 листопада, 2023

Новий шлях боротьби з основною причиною серцево-судинних захворювань – атеросклерозом

Новий шлях боротьби з основною причиною серцево-судинних захворювань – атеросклерозом

Робота дослідницької групи Медичної школи Університету Міннесоти ідентифікує молекулу під назвою TREM2 як унікальний і терапевтично відповідний шлях для лікування атеросклерозу – захворювання, яке розвивається, коли бляшки накопичуються всередині артерій. За даними Центрів із контролю та профілактики захворювань, атеросклероз є основною причиною серцево-судинних захворювань, які спричиняють смерть або інвалідність номер один у всьому світі.

Атеросклероз – це хронічне запальне захворювання, що характеризується накопиченням жирових відкладень на внутрішніх стінках судин. Ці бляшки обмежують кровотік і призводять до інфаркту або інсульту. Атеросклеротичні бляшки в стабільній формі характеризуються повільним ростом, що спричиняє стеноз просвіту, з низьким емболічним потенціалом. В нестабільній формі – сприяють високому ризику тромботичних та емболічних ускладнень зі швидким клінічним початком.

Утворення атеросклеротичних бляшок зумовлюється гіперліпідемією та запаленням судин. Атеросклероз опосередковується відкладенням частинок холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) в артеріальній інтимі, які накопичуються в пінистих клітинах. Ці клітини становлять основну частину загальної клітинної маси ранньої атеросклеротичної бляшки. Важливо, що накопичення пінистих макрофагів пов’язане зі збільшенням утворення некротичного ядра та ризиком розриву бляшки. Однак механізми регуляції персистенції пінистих макрофагів при атеросклеротичних ураженнях до кінця не вивчені.

Використовуючи клінічні моделі атеросклерозу, дослідницька група встановила, що хвороба на ранніх стадіях різко пригнічується, коли ген TREM2 видаляється в макрофагах. Також виявили, що цілеспрямоване видалення шляхів TREM2 було ефективним для зменшення вже наявного атеросклеротичного захворювання. Це показує, що ген є потенційною імунотерапевтичною мішенню для майбутніх досліджень ризику серцево-судинних захворювань.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s44161-023-00354-3