Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Довгострокове використання ліків від СДУГ пов’язане із більшим ризиком серцево-судинних захворювань

4 грудня, 2023

Довгострокове використання ліків від СДУГ пов’язане із більшим ризиком серцево-судинних захворювань

Довгострокове використання ліків від СДУГ пов’язане із більшим ризиком серцево-судинних захворювань

Дослідження під керівництвом Каролінського інституту, Швеція, виявило підвищений ризик серцево-судинних захворювань, пов’язаних із тривалим прийомом ліків від СДУГ. Специфічні асоціації з різними ліками та дозами були пов’язані з гіпертонією та судинними захворюваннями, причому вищий ризик спостерігався для стимуляторів. У надійній когорті із 278 027 осіб зі СДУГ віком від 6 до 64 років рівень захворюваності на ССЗ становив 7,34 на 1000 людей. У дослідженні серед проаналізованих 10 388 випадків серцево-судинних захворювань і 51 672 відповідних контрольних пацієнтів спостерігалась вища частота серцево-судинних захворювань, порівнюючи із контрольною групою.

Випадки виявлені на підставі зареєстрованих діагнозів різних типів серцево-судинних захворювань, включаючи ішемічну хворобу серця, цереброваскулярні захворювання, гіпертонію, серцеву недостатність, аритмії, тромбоемболічні захворювання, хвороби артерій. У дослідженні виявили, що тривале використання стимулятора метилфенідату має скоригований коефіцієнт шансів для підвищення ризику серцево-судинних захворювань на 20 % за 3–5-річного використання та 19 % для користувачів понад 5 років. Лісдексамфетамін асоціювався з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань на 23 % протягом 2–3 років і на 17 % протягом понад 3 років використання. Нестимулюючий препарат атомоксетин мав підвищений зв’язок із серцево-судинними захворюваннями, який був значущим лише впродовж першого року застосування (7 %).

СДУГ – це поширений психічний стан, що характеризується неуважністю, імпульсивністю та гіперактивністю. Фармакологічна терапія часто включає такі стимулятори, як метилфенідат (Ritalin, Concerta) і лісдексамфетамін (Adderall). Ці стимулятори викликають у більшості людей відчуття нервозності, роздратування та тривоги, але вони заспокоюють осіб зі СДУГ, дозволяючи їм краще зосереджуватися. Нестимулятори, які використовуються для лікування СДУГ, іноді є компонентами трициклічних антидепресантів. Вони можуть бути ефективними при симптомах СДУГ, однак їх застосування може призводити до серцевих аритмій, і, як і при застосуванні будь-якого антидепресанту, повідомлялося про нецільові поведінкові чи психологічні побічні ефекти. Атомоксетин (Strattera) є нестимулюючим препаратом, який впливає на механізм зворотного захоплення норадреналіну.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2811812