Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Дослідники дивляться на регенерацію серця з оптимізмом

11 грудня, 2023

Дослідники дивляться на регенерацію серця з оптимізмом

Дослідники дивляться на регенерацію серця з оптимізмом

Кардіоміоцити є будівельними блоками серцевої тканини та мають важливе значення для нормальної роботи серця. Оскільки серцевий м’яз постійно скорочується, йому потрібна величезна кількість енергії, яку виробляють мітохондрії, крихітні субклітинні структури, які часто називають електростанцією клітин. Синтез мітохондріального білка має вирішальне значення для нормального функціонування всієї структури, а також нормальної серцевої діяльності. Саме тому дослідники зосередили більшу частину своєї роботи на тому, як зміна балансу мітохондріального білка впливає на здоров’я серця.

Коли кардіоміоцити відмирають, пошкодження серця не тільки руйнівне, а й постійне. Цей процес – предмет нового дослідження, проведеного групою науковців, що повідомила про свої висновки в Circulation, головному журналі Американської асоціації кардіологів. Важливість мітохондрій у нормальній роботі серця добре відома, й останні дослідження показали, що зміни метаболізму цих клітинних органел пов’язані з деякими формами серцевих захворювань. Наукова розвідка стала результатом попереднього дослідження, проведеного цією групою. Вчені показали, що втрата білка під назвою MRPS5 у серці, що розвивається, призводить до серцевих дефектів і смерті ембріона; втрата відповідного гена на стадіях після народження призвела до збільшення серця та недостатності органу. Показано, що причиною цих серцевих аномалій є дисбаланс у зв’язку між мітохондріями та ядром клітини.

У своєму новому дослідженні автори вивчають вплив зниження MRPS5, а не його повної втрати, на проліферацію кардіоміоцитів. Серйозне пошкодження серця, часто внаслідок тяжкого серцевого нападу, може призвести до серцевої недостатності, оскільки серце нормально не скорочується. Це пояснюється тим, що пошкоджена тканина міокарда дорослої людини, м’язового шару серця, не здатна самостійно відновлюватися після травми. Учені виявили, що незначне зниження мітохондріальної активності в серці дорослої людини може сприяти регенерації серця після травми, що, ймовірно, призведе до нового шляху лікування інфаркту та інших захворювань.

Да-Жі Ван, директор Центру регенеративної медицини в Інституті здоров’я серця, каже: «Така травма, як серцевий напад, призводить до великої втрати кардіоміоцитів, і ви не можете їх відновити. Отже, питання полягає в тому, як змусити серце відновитися… Ми сподіваємося, що співпрацюватимемо з фармацевтичною промисловістю та дізнаємося, як краще захищати або відновлювати серця від пошкоджень. Сьогодні клініцисти можуть зробити дуже багато для серцевого нападу. Цей підхід може допомогти серцю повернутися до нормального стану. Ми могли б відродити або відновити серце, використовуючи підходи генної терапії».

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20231208/Study-offers-new-hope-for-heart-repair-and-regeneration-with-reduced-mitochondrial-activity.aspx