Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Унікальний клітинний підхід до лікування легеневої артеріальної гіпертензії виявився безпечним

14 грудня, 2023

Унікальний клітинний підхід до лікування легеневої артеріальної гіпертензії виявився безпечним

Унікальний клітинний підхід до лікування легеневої артеріальної гіпертензії виявився безпечним

Інфузії потенційно терапевтичних клітин, отриманих із серця, безпечні для людей із легеневою артеріальною гіпертензією, формою високого кров’яного тиску, яка виникає у кровоносних судинах легень і зазвичай вражає жінок середнього віку. Результати першої фази клінічних випробувань опубліковані в eBioMedicine.

«Хоча кілька препаратів схвалено для лікування легеневої артеріальної гіпертензії, смертність залишається досить високою, – зазначив Едуардо Марбан, доктор медичних наук, доктор філософії, виконавчий директор Інституту серця Смідта в Седарс-Синай, перший автор дослідження. – Ми спробували принципово інший підхід – клітинну терапію – і виявили обнадійливі результати у пацієнтів, які вже отримували комбіновану традиційну терапію».

Середня тривалість життя при лікуванні для більшості пацієнтів становить приблизно 6,2 року після встановлення діагнозу. Схвалені препарати, які застосовують для лікування такого стану, спрямовані на відкриття кровоносних судин у легенях, що дозволяє покращити кровотік; однак результати досліджень легень у пацієнтів, які отримували лікування, усе ще вказують на серйозні оклюзійні зміни судин. Крім того, ці ліки не впливають на багато складних основних механізмів, які є причиною високого легеневого тиску. Навіть під час прийому ліків у людей із легеневою артеріальною гіпертензією може розвинутися серйозна дисфункція правого шлуночка серця, частини, яка перекачує кров до легень і функція якої найкраще корелює з виживанням.

Дослідники медцентру Седарс-Синай експериментують із використанням кардіосферних клітин (CDC) для вирішення деяких біологічних процесів, пов’язаних із легеневою артеріальною гіпертензією. CDC вперше були розроблені та охарактеризовані Марбаном. Вони застосовувалися в багатьох клінічних випробуваннях для різних захворювань, останнім часом – м’язової дистрофії Дюшена. Ці клітини, отримані з людської серцевої тканини, зменшують запалення в організмі та сприятливо впливають на імунну систему.

Клінічне випробування, яке називається дослідженням ALPHA, проходило у два етапи. На першому шість людей із легеневою артеріальною гіпертензією отримали інфузію CDC у легені – троє пацієнтів 50 мільйонів CDC та троє 100 мільйонів CDC. На другому етапі десять осіб із легеневою артеріальною гіпертензією були рандомізовані для отримання інфузії 100 мільйонів CDC і десять осіб – для отримання клітин, що містять плацебо. Лікарі відстежували стан здоров'я учасників протягом 12 місяців після інфузій. За цей час не було побічних ефектів, пов’язаних із клітинною терапією. За висновками, 16 учасників дослідження поліпшили серцево-легеневе здоров’я. Вони, зокрема, продемонстрували покращену роботу правого шлуночка серця і через два місяці після інфузії змогли пройти більшу відстань під час шестихвилинного тесту, ніж люди, які отримували плацебо.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00466-8/fulltext