Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Нестабільне тремтіння судин прогнозує можливість аневризми аорти з точністю 98 %

18 грудня, 2023

Нестабільне тремтіння судин прогнозує можливість аневризми аорти з точністю 98 %

Нестабільне тремтіння судин прогнозує можливість аневризми аорти з точністю 98 %

Науковці Північно-Західного університету (Іллінойс) вперше розробили методику, яка дозволяє передбачити, чи може людина колись страждати від аневризми аорти, смертельного захворювання, яке часто не викликає жодних симптомів. У новому дослідженні спрогнозували аномальний ріст аорти, вимірявши незначне «тремтіння» в кровоносній судині пацієнта. Коли кров тече через аорту, стінка судини може тремтіти. Тоді як стабільний кровотік передбачає нормальний і природний ріст судин, нестабільне тріпотіння є значним фактором майбутнього ненормального росту та потенційного розриву, виявили дослідники.

«Параметр нестабільності тремтіння» (FIP), новий показник, передбачав майбутню аневризму з точністю 98 % у середньому через три роки після його першого вимірювання. Для розрахунку персоналізованого FIP пацієнтам потрібне лише одне 4D-потокове магнітно-резонансне зображення (МРТ). Використовуючи клінічно вимірний прогнозний показник, лікарі можуть призначати препарати пацієнтам із високим ризиком для втручання та потенційного запобігання набряку аорти до небезпечних розмірів.

Аневризма аорти виникає, коли аорта (найбільша артерія в тілі людини) збільшується у понад 1,5 рази від початкового розміру. У міру зростання стінка аорти слабшає. Згодом стінка стає настільки слабкою, що більше не може витримувати тиск крові, що протікає через неї, що призводить до розриву судини. Незважаючи на рідкість, розрив аорти зазвичай непередбачуваний і майже завжди летальний. Для поточного стандарту лікування спеціалісти оцінюють ймовірність розриву на основі факторів ризику (таких як вік або історія куріння) і розміру аорти. Щоб спостерігати за зростанням розмірів судини, лікарі відстежують її за допомогою регулярних сканувань. Якщо аорта починає рости надто швидко або збільшується, пацієнт часто піддається хірургічному трансплантату для зміцнення стінки судини, інвазивній процедурі, яка має певний ризик.

Щоби кількісно визначити перехід від стабільності до нестабільності, дослідники об’єднали артеріальний тиск, розмір аорти, жорсткість стінки аорти, напругу зсуву на стінці та частоту пульсу. Отримане число (або FIP) характеризує точну взаємодію між артеріальним тиском і жорсткістю стінки, що зрештою спричиняє тріпотливу нестабільність. «Лікарі знали, що ці фактори – артеріальний тиск, частота серцевих скорочень і розмір аорти – були залучені, але вони не знали, як їх кількісно визначити, – стверджують автори. – Виявляється, важлива комбінація факторів. У пацієнта може бути нестабільна стінка, але аорта нормального розміру, тож лікуючий лікар навіть не усвідомить, що є проблема».

Щоби перевірити новий показник, вчені переглянули дані 4D-потокової МРТ від 117 пацієнтів, які пройшли візуалізацію серця для моніторингу захворювань серця, і від 100 здорових добровольців. На основі цього дослідники призначили кожному пацієнту персоналізований FIP. Коли науковці порівняли ці прогнози з подальшими МРТ або діагнозами лікарів, то виявили, що вони були точними у 98 % випадків.

Джерело: https://news.northwestern.edu/stories/2023/12/unstable-fluttering-predicts-aortic-aneurysm/