Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Новий спосіб прискорення росту кровоносних судин є перспективним для порятунку кінцівок

26 грудня, 2023

Новий спосіб прискорення росту кровоносних судин є перспективним для порятунку кінцівок

Новий спосіб прискорення росту кровоносних судин є перспективним для порятунку кінцівок

У Сполучених Штатах Америки приблизно 2 мільйони людей живуть з ампутаціями, а ще 185 000 ампутацій відбувається щороку, за даними Коаліції людей із ампутаціями, групи підтримки, що базується у Вашингтоні. Приблизно 54 %  втрачених кінцівок були спричинені захворюваннями судин, у тому числі через діабет і захворювання периферичних артерій, або облітеруючий ендартеріїт. І оскільки в США та в усьому світі все більше людей діагностують діабет, кількість ампутацій продовжує зростати.

Тепер експерти дитячого центру Цинциннаті у співпраці з колегами із Університету Канадзава в Японії відкрили новий спосіб прискорити ріст кровоносних судин, який є перспективним для запобігання ампутаціям, спричиненим ішемією. Їхні відкриття були засновані на досягненні глибшого розуміння того, чому двоє пацієнтів під час клінічного випробування в Японії пішли з повністю відновленими кінцівками, які, здавалося, були призначені для ампутації.

Команда вчених повідомляє, що конкретна підгрупа стовбурових клітин, виділених із жирової тканини, які містять маркер клітинної поверхні CD271, перевершила всі інші подібні типи клітин в індукції утворення кровоносних судин. Дослідження також детально описує ключові молекулярні механізми, що беруть участь у цьому процесі. Учені підтвердили ці висновки, пересадивши популяцію стовбурових клітин людини мишам з ішемією кінцівок. У цьому разі лікування врятувало кінцівки, які в іншому випадку потребували б ампутації.

Потім команда проаналізувала дані клінічних випробувань, аби надати первинні докази того, що така трансплантація клітин уже спрацювала на людях. Людей із виразками стопи лікували узагальненою сумішшю стовбурових клітин, зібраних із власних тканин пацієнта. З невеликої кількості проаналізованих пацієнтів двоє із повністю відновленими кінцівками отримали велику кількість CD271-позитивних стовбурових клітин. Співавтори кажуть, що ці результати у поєднанні з дуже послідовними перевагами, виявленими під час тестування на мишах, виправдовують подальшу роботу над запуском офіційного клінічного випробування.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(23)00554-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379123005542%3Fshowall%3Dtrue