Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Перша у світі часткова трансплантація серця виявилася успішною: підсумки та прогнози

4 січня, 2024

Перша у світі часткова трансплантація серця виявилася успішною: підсумки та прогнози

Перша у світі часткова трансплантація серця виявилася успішною: підсумки та прогнози

Перша у світі часткова трансплантація серця досягла того, на що дослідники сподівалися понад рік, – нормального функціонування клапанів та артерій, які ростуть разом із молодим пацієнтом. Процедуру виконали навесні 2022 року немовляті, яке потребувало заміни серцевого клапана. Попередній стандарт догляду – використання «неживих» клапанів – не відповідав вимогам пацієнта, адже структури не росли разом із дитиною і вимагали регулярної заміни, передбачаючи хірургічні процедури, які призводять до 50 % смертності.

Дослідження під керівництвом лікарів Duke Health, опубліковане 2 січня в журналі Американської медичної асоціації, виявило, що новий спосіб отримання клапанів, який використовується під час часткової трансплантації серця, призвів до двох добре функціонуючих клапанів і артерій, які ростуть разом із дитиною, ніби вони власні судини. Ця публікація є доказом того, що технологія працює і може бути використана для допомоги іншим дітям. Наукова розвідка також показала, що процедура вимагає приблизно чверті від усієї кількості імунодепресантів, ніж під час повної трансплантації серця, потенційно позбавляючи пацієнтів шкідливих побічних ефектів, які можуть посилюватися протягом десятиліть.

Новонароджена дитина, якій у 2022 році вперше у світі пересадили часткове серце, продовжувала почуватися добре через рік, згідно зі звітом про клінічний випадок від групи трансплантологів. Оуен Монро, який народився із загальним артеріальним стовбуром і непоправною дисфункцією стовбурового клапана, отримав імплантати живої тканини, що містять аортальний і легеневий клапани – тканину, яка, як очікувалося, буде рости разом із дитиною. Клапани після часткової трансплантації серця справді продовжували демонструвати «адаптивний ріст і відмінну гемодинамічну функцію» понад рік потому.

Донорські клапани Оуена були отримані від 2-денної дівчинки, народження якої ускладнилося гіпоксично-ішемічним ушкодженням головного мозку. Її серце мало хороші клапани, але м’язова тканина була визнана занадто слабкою для повної трансплантації. Тест на безклітинну ДНК може визначити відсоток циркулюючих невласних фрагментів ДНК у крові, і цей показник залишився нижче 0,15 % через 12 тижнів після операції, як і низькі значення титрів антитіл. Команда хірургів повідомила, що хлопчика екстубували на 6-й день після операції та виписали на 30-й.

Джерело: https://www.medpagetoday.com/cardiology/hearttransplantation/108092