Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Ін’єкційні гідрогелеві електроди відчиняють двері до нового безболісного способу лікування аритмії

10 січня, 2024

Ін’єкційні гідрогелеві електроди відчиняють двері до нового безболісного способу лікування аритмії

Ін’єкційні гідрогелеві електроди відчиняють двері до нового безболісного способу лікування аритмії

Нове дослідження закладає основу новаторської схеми лікування шлуночкової аритмії. Робота, опублікована в Nature Communications, демонструє новий метод стимуляції на основі гідрогелю. Шлуночкова аритмія, яка виникає в шлуночках, є основною причиною раптової серцевої смерті у Сполучених Штатах Америки. Коли аномалія серцевого ритму виникає самостійно, це називається аритмією повторного входу, яка зазвичай є летальною. Повторне входження з’являється в основному через уповільнену провідність у рубцевих тканинах серця, як правило, після оклюзії коронарної артерії під час серцевого нападу, що можна виправити, створивши стимуляцію в цих областях. Нові гідрогелі можуть отримати доступ до пошкодженої тканини, тим самим забезпечуючи пряму стимуляцію недоступних в іншому випадку ділянок серця.

Враховуючи біостабільність, біосумісність, регульовані властивості та легкість включення електропровідності гідрогелів, учені досліджують їх як потенційні електроди, які можна легко доставити всередину коронарних вен. Клінічна перевага унікальної системи полягає в тому, що ішемії можна уникнути, вводячи гідрогель через вени. Дослідники успішно застосували інноваційну гідрогелеву технологію за допомогою мінімально інвазивного катетера на моделі свині. Гідрогелі мають значні провідні властивості, які забезпечують одночасну стимуляцію з кількох ділянок уздовж їх довжини та створюють магістраль провідності, подібну до такої, що є у волокнах Пуркіньє.

Сьогодні аритмія лікується за допомогою ліків і процедур, які контролюють нерегулярний ритм. Сучасні антиаритмічні препарати на ринку не завжди ефективні; сповільнюючи швидкість провідності, вони водночас сприяють повторній аритмії. Крім того, ці препарати можуть бути токсичними, а також призводити до руйнування тканин поблизу ушкоджених ділянок серця. Навіть при широко використовуваних методах інтервенційної абляції аритмія рецидивує у значної частини пацієнтів. Жодна із цих процедур не стосується механізму повторного входу.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-44419-0