Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Перша терапевтична мішень для збереження функції серця в пацієнтів із легеневою гіпертензією

22 січня, 2024

Перша терапевтична мішень для збереження функції серця в пацієнтів із легеневою гіпертензією

Перша терапевтична мішень для збереження функції серця в пацієнтів із легеневою гіпертензією

Група науковців виявила можливу терапевтичну мішень для лікування легеневої гіпертензії. Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, визначає першу терапевтичну ціль, яку можна модулювати для збереження серцевої функції при легеневій гіпертензії, що дає надію на боротьбу із цією смертельною хворобою, від якої на сьогодні немає ліків. Хвороба спричиняє симптоми, які можуть серйозно вплинути на якість життя, наприклад, задишку, запаморочення та непритомність. У важких випадках пацієнтам може знадобитися трансплантація для запобігання смерті. Фактори ризику розвитку легеневої гіпертензії включають куріння, надмірну вагу, пов’язані захворювання в анамнезі, генетичну схильність і тривалий вплив низького вмісту кисню в атмосфері на великих висотах. Сьогодні методи лікування спрямовані на легені і зниження артеріального тиску. Однак ці стратегії не покращують роботу серця, що робить серцеву недостатність основною причиною смерті таких пацієнтів.

Легенева гіпертензія – це стан хронічного підвищеного кров’яного тиску в артеріях, які несуть дезоксигеновану кров до легень. Ця ситуація створює постійне навантаження на серце, оскільки йому доводиться працювати більше, щоби перекачувати кров. Хвороба вражає від 15 до 50 осіб на мільйон населення світу. В Іспанії оціночна поширеність становить 1,6 випадків на 100 000 жителів, а розрахункова захворюваність (нові випадки, діагностовані на рік) – 0,3 на 100 000 жителів.

Дослідники під керівництвом доктора Гвадалупе Сабіо з Національного центру дослідження серцево-судинних захворювань у Мадриді виявили, що в пацієнтів із хронічною обструктивною хворобою легень (ХОЗЛ) спостерігається підвищений рівень мітохондріального білка під назвою MCJ (Methylation-controlled J protein – контрольований метилюванням J-білок). Також помітили, що MCJ був підвищений у мишей, які зазнали впливу низьких рівнів кисню, й у свиней з індукованим серцевим ураженням. Тому ці висновки свідчать про те, що білок може бути залучений до легеневої гіпертензії. Відсутність кардіологічних методів лікування цього захворювання спонукала вчених продовжити цей напрямок досліджень.

Результати наукової розвідки демонструють, що модулювання рівнів MCJ у серці може зберегти його насосну функцію, незважаючи на наявність пошкодження легень. Цей захист є наслідком активації сигнального шляху, необхідного для адаптації до низьких рівнів кисню, який готує серце до належного функціонування за відсутності O2. Автори дійшли висновку, що ці висновки можуть відкрити шлях до терапевтичних втручань, спрямованих на корекцію легеневої гіпертензії, оскільки вони ідентифікують першу таку мішень.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk6524