Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Новий препарат проти згортання крові знижує ризики повторних інсультів

26 січня, 2024

Новий препарат проти згортання крові знижує ризики повторних інсультів

Новий препарат проти згортання крові знижує ризики повторних інсультів

Експериментальний препарат, призначений для блокування білків згортання крові, може знизити ризик повторних інсультів, згідно з дослідженням, опублікованим у The Lancet Neurology. Відповідно до даних Американської кардіологічної асоціації, щорічно понад 795 000 людей у Сполучених Штатах переживають інсульт, і майже у кожного п’ятого трапляється повторний напад. Хоча перший випадок інсульту не завжди призводить до інвалідності, кумулятивний ефект повторних нападів може спричинити загрозливі наслідки. Через це пацієнтам, які нещодавно перенесли легкий інсульт, часто призначають препарати, що знижують згортання крові.

Люди з дефіцитом XI фактора зсідання крові, плазмового попередника тромбопластину, мають нижчий рівень ішемічного інсульту, ніж загальна популяція, і нечасті спонтанні кровотечі, що свідчить про те, що цей білок відіграє більш важливу роль у тромбозі, ніж у гемостазі. Мілвексан, пероральний низькомолекулярний інгібітор активованого XI фактора, доданий до стандартної антиагрегантної терапії, може знизити ризик некардіоемболічного ішемічного інсульту без збільшення ризиків кровотечі.

Попередні дослідження показали, що люди з дефіцитом XI фактора зсідання мають менший рівень ішемічного інсульту, найпоширенішого типу цієї хвороби, під час якого тромб блокує приплив крові та кисню до мозку. У новій науковій розвідці понад 2300 учасників були випадковим чином розподілені для прийому препаратів проти згортання крові разом із різними дозами мілвексану, лікарського засобу, призначеного для інгібування XI фактора, один або два рази на день. Через 90 днів дослідники використали МРТ і виявили, що ті учасники, які отримували 50–100 мг мілвексану двічі на день, продемонстрували нижчі ризики повторного інсульту.

Наступним кроком учених буде визначення оптимальної дози для досягнення бажаних результатів і проведення великого рандомізованого дослідження, у якому пацієнти отримають стандартну терапію або стандартну терапію плюс новий препарат. Через певний час перевірятимуться їхні ризики та всі побічні дії.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(23)00403-9/fulltext