Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

10 квітня, 2024

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії.

«Ця робота показує, що хронічне запалення низького ступеня може бути суттєвим фактором ризику розвитку як депресії, так і серцево-судинних захворювань», – зазначила авторка статті Леа Девіс, доцентка кафедри генетичної медицини та генетики Університету Вандербільта. Зв’язок між депресією та іншими серйозними захворюваннями добре відомий. У 44 % пацієнтів з ІХС, найпоширенішою формою серцево-судинних захворювань, також діагностовано клінічну депресію, проте біологічна кореляція між двома патологіями залишається недостатньо вивченою. Можливий зв'язок між ними – запалення. Зміни рівнів маркерів запалення спостерігалися за обох станів, що свідчить про можливу наявність загального біологічного шляху, що зв’язує нейрозапалення при депресії з атеросклеротичним запаленням при ІХС.

У цьому дослідженні використовували техніку, яка називається скануванням асоціацій у всьому транскриптомі, щоби відобразити однонуклеотидні поліморфізми (генетичні варіації), що беруть участь у регуляції експресії генів, пов’язаних як з ІХС, так і з депресією. Техніка виявила 185 таких генів, які виконували біологічну роль у розвитку запалення та кардіоміопатії. Це свідчить про те, що схильність як до депресії, так і до ІХС, яку дослідники назвали депресивною ІХС (dCAD), може збільшувати ризики кардіоміопатії.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s44220-024-00219-z