Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Плозасіран – новий препарат для лікування гіперліпідемії, що знижує ризик серцево-судинних патологій

29 травня, 2024

Плозасіран – новий препарат для лікування гіперліпідемії, що знижує ризик серцево-судинних патологій

Плозасіран – новий препарат для лікування гіперліпідемії, що знижує ризик серцево-судинних патологій

Дослідження, проведене Медичним коледжем Бейлора (Х'юстон, США), показало, що нова терапія значно знижує рівень тригліцеридів у людей зі змішаною гіперліпідемією – підвищенням рівня тригліцеридів і холестерину. Результати, опубліковані в останньому випуску журналу New England Journal of Medicine, демонструють, як діє новий препарат плозасіран. Він впливає на ApoC3, який є ключовим регулятором ліпопротеїнових частинок, що несуть залишки тригліцеридів і холестерину. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) – основні переносники холестеролу в організмі. Холестерол, що входить до їх складу, вважається шкідливим, оскільки його надлишок спричиняє ризик утворення в артеріях бляшок, які збільшують загрозу закупорки судин та появи інсульту або інфаркту.

Плозасіран – це препарат для РНК-інтерференції, який діє на специфічні молекули РНК в організмі, що відповідають за виробництво ApoC3. Високий рівень ApoC3, спричинений генетичними або метаболічними факторами, такими як дієта, ожиріння та діабет, уповільнює розпад тригліцеридів і може призвести до серцево-судинних захворювань. Науковці спостерігали за 324 учасниками дослідження протягом 48 тижнів. Деякі були випадковим чином розподілені на прийом плозасірану або плацебо. Пацієнти, які отримували препарат, були розділені на різні підгрупи з різними дозами. Через 24 тижні в тих, хто приймав препарат, були зафіксовані знижені рівні тригліцеридів та інших атерогенних ліпідів і ліпопротеїнів. Такий результат зберігався впродовж усього 48-тижневого дослідження.

Це 2 фаза досліджень, в якій учені були зосереджені на пошуку найефективнішого дозування. Завищені дози впливали на рівень глюкози в деяких учасників, але науковцям вдалося визначити потрібні кількості з ефективністю щодо тригліцеридів та інших ліпідів із найменшими побічними ефектами. Також важливим висновком було те, що після останньої дози ефект препарату залишався ще до 36 тижнів. Ці результати підтверджують, що фахівці рухаються у правильному напрямку, тому, аби нова терапія стала загальнодоступною, необхідно провести 3 фазу клінічних досліджень.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2404143