Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Добавка вітаміну В3 покращує рухливість пацієнтів із патологіями периферичних артерій

21 червня, 2024

Добавка вітаміну В3 покращує рухливість пацієнтів із патологіями периферичних артерій

Добавка вітаміну В3 покращує рухливість пацієнтів із патологіями периферичних артерій

Безрецептурна добавка нікотинаміду, форми вітаміну B3, сприяла збільшенню витривалості при ходьбі пацієнтів із захворюванням периферичних артерій (ЗПА), хронічною патологією, що вражає переважно судини нижніх кінцівок. У рандомізованому подвійному сліпому клінічному дослідженні, проведеному вченими Північно-Західного університету (Іллінойс, США) та Університету Флориди, вивчали хворих із вищезгаданою патологією. Пацієнти, які приймали нікотинамід рибозид щодня протягом шести місяців, збільшили відстань, яку вони проходили за певний часовий проміжок.. У тих, хто приймав плацебо, як і очікувалося, швидкість ходьби знизилася, оскільки захворювання периферичних артерій спричиняє прогресуюче зниження продуктивності рухів.

Вітамін РР, або В3 (ніацин, нікотинова кислота, нікотинамід), застосовується при пелагрі, дерматитах, невритах, судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах печінки та ін. Біологічна дія вітаміну в організмі переважно реалізується за рахунок його коферментної форми – НАД (нікотинамідаденіндинуклеотид), що пов’язана з виробленням енергії, покращенням кровотоку та відновленням ДНК. Оскільки НАД причетний до проблем генерації енергії у м’язових клітинах, учені перевірили, чи може нікотинамід рибозид, позитивно впливаючи на вироблення АТФ, покращити рухові функції людей із ЗПА.

            Учасники, які приймали добавку, пройшли в середньому на 7 метрів більше (значний прогрес за ЗПА) під час шестихвилинного тесту на ходьбу через шість місяців, тоді як ті, хто приймав плацебо, пройшли на 10,5 метрів менше. Ті, хто прийняв принаймні 75 % від усієї норми вітаміну, показали ще кращі результати, додавши понад 30 метрів до своєї дистанції, порівнюючи з людьми, які приймали плацебо. Дослідники також перевірили, чи може ресвератрол, сполука, відома тим, що міститься в червоному вині, посилити дію нікотинаміду рибозиду, та не виявили додаткових переваг.

ЗПА вражає понад 8,5 мільйонів американців старше 40 років. Це захворювання спричинене накопиченням ліпідних відкладень в артеріях. Додаткові ризики створюють діабет та куріння. При патології зменшується приплив крові до кінцівок, особливо ніг, тому хвороба зазвичай із часом призводить до інвалідності. Ходьба під суворим наглядом – терапія першої лінії для ЗПА, але більшість людей із цим захворюванням не мають доступу до вправ під наглядом. Зараз учені планують перевірити вплив нікотинаміду на ефективність ходьби в літніх людей і визначити оптимальні дози добавки.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-49092-5