Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Абляція імпульсним полем визнана безпечною та ефективною для пацієнтів із фібриляцією передсердь

9 липня, 2024

Абляція імпульсним полем визнана безпечною та ефективною для пацієнтів із фібриляцією передсердь

Абляція імпульсним полем визнана безпечною та ефективною для пацієнтів із фібриляцією передсердь

Абляція імпульсним полем (АІП) безпечна для лікування пацієнтів із поширеними типами фібриляції передсердь, відповідно до результатів найбільшого дослідження цієї нової технології, проведеного Школою медицини Ікана Маунт-Синай у Нью-Йорку, США. Міжнародне дослідження MANIFEST-17K є першим, що показало важливі результати щодо безпеки у великій популяції пацієнтів, включно з відсутністю значного ризику пошкодження стравоходу при АІП.

Фібриляція передсердь – порушення серцевого ритму, яке характеризується нерегулярним серцебиттям; одним із варіантів лікування пацієнтів із такою патологією є катетерна абляція (лат. ablatio – видалення). Ця процедура передбачає створення рубців на невеликих ділянках серця, залучених до аномального ритму, що запобігає проходженню патологічних електричних сигналів або ритмів через серце. Зараз широко використовуються два види абляції: радіочастотна, яка застосовує теплову енергію для видалення проблемної ділянки, і кріоабляція, де залучають холодну енергію. Обидва способи пов’язані з підвищеним ризиком потенційних ускладнень, включно із пошкодженням стравоходу, стенозом легеневої вени та пошкодженням діафрагмального нерва, який інервує діафрагму.

Абляція імпульсним полем – це крайній метод абляції, схвалений Управлінням із контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів, який можна використовувати для відновлення нормального серцебиття. АІП застосовує не температуру, а короткі електричні імпульси високої енергії, тому ця катетерна процедура більш точна, ніж радіочастотна та кріоабляція. Висновки, опубліковані 8 липня в Nature Medicine, можуть призвести до більш частого використання АІП замість звичайних методів лікування пацієнтів із фібриляцією. MANIEFST-17K підтверджує, що, на відміну від традиційної термічної абляції, ця процедура зі спеціальним катетером не спричиняє найпоширеніших ускладнень під час лікування фібриляції передсердь.

У новому ретроспективному дослідженні проаналізовано 17 642 пацієнти із пароксизмальною та стійкою фібриляцією після проведення процедур АІП у 106 центрах у 2021 році. Вони проводилися з використанням пентасплайнового катетера, найпоширенішого при АІП у всьому світі. Дослідники не виявили в пацієнтів жодних ускладнень, а загальна частота серйозних ускладнень становила приблизно 1 %: 0,36 % – тампонада перикарда, 0,30 % – судинні ускладнення, 0,12 % – інсульт та 0,03 % – смерть. Неочікуваними ускладненнями АІП були спазм коронарних артерій (0,14 %) і пов’язана з гемолізом гостра ниркова недостатність, що потребувала гемодіалізу (0,03 %). «Хоча ми повинні й надалі залишатися пильними, щоби визначити будь-які інші рідкісні ускладнення АІП, які можуть бути виявлені в майбутньому, ці сприятливі результати щодо безпеки у понад 17 000 пацієнтів збільшують нашу впевненість у використанні цієї технології», – зазначають дослідники.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41591-024-03114-3