Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Дослідження осі мозок-серце виявило, що інсульти змінюють епігенетику імунної системи

25 липня, 2024

Дослідження осі мозок-серце виявило, що інсульти змінюють епігенетику імунної системи

Дослідження осі мозок-серце виявило, що інсульти змінюють епігенетику імунної системи

Інсульт спричиняє не тільки гостре пошкодження мозку, а й може мати довгострокові наслідки для здоров’я інших органів, наприклад, серця. Однак на сьогодні проведено мало досліджень про вплив травм головного мозку на системний імунітет і здоров’я серця. Працівники Мюнхенського університету Людвіга – Максиміліана працювали над гіпотезою про те, що високий рівень супутніх захворювань, які розвиваються після інсульту, може мати спільну імунологічну причину. Їхнє твердження було правильним: походження дисфункцій в інших частинах тіла лежить в імунологічній пам’яті кровотворних клітин у кістковому мозку.

Використовуючи методи одноклітинного секвенування, учені продемонстрували наявність постійних прозапальних змін у транскриптомах певних імунних клітин (моноцитів) у кількох органах. Іншими словами, ті чи інші сегменти генів працюють по-різному після інсульту, що порушує баланс протеому – усіх білків, які експресуються в організмі. Ці епігенетичні модифікації найчастіше відбуваються в серці, де вони можуть спричинити рубцювання та погіршити насосну функцію.

Біологи ідентифікували білок IL-1b (інтерлейкін-1 типу β) як головну причину епігенетичних модифікацій, які впливають на імунологічну пам’ять після інсульту. Дослідники продемонстрували на мишачій моделі зв'язок між зміненим кровотворенням у кістковому мозку через надмірну експресію IL-1b і серцевими дисфункціями. Крім того, показали, що блокування IL-1b і пригнічення міграції прозапальних клітин до серця успішно запобігає серцевим патологіям після інсульту. Ці винаходи є надзвичайно важливими, оскільки вони відкривають перспективи ефективних терапевтичних підходів для запобігання вторинним серцевим захворюванням після інсульту, тому вчені вже планують дослідження на людях.

Джерело: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(24)00702-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867424007025%3Fshowall%3Dtrue