Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Чи може аналіз крові передбачити ризики серцево-судинних захворювань упродовж 30 років?

2 вересня, 2024

Чи може аналіз крові передбачити ризики серцево-судинних захворювань упродовж 30 років?

Чи може аналіз крові передбачити ризики серцево-судинних захворювань упродовж 30 років?

Дослідження, проведене за підтримки Національного інституту здоров’я, показало, що вимірювання двох типів ліпідів у крові разом із С-реактивним білком (СРБ), маркером запалення, може передбачити ризик серцево-судинних захворювань у жінок через десятиліття. Ці висновки, представлені як останні дослідження на конгресі Європейського товариства кардіологів у 2024 році, були опубліковані в New England Journal of Medicine. Для отримання даних учені зібрали зразки крові та медичну інформацію від 27 939 американок, які брали участь у дослідженні жіночого здоров’я.

За жінками спостерігали протягом 30 років (із 1992 року), їх середній вік становив 55 років. Упродовж цього часу 3662 учасниці дослідження перенесли серцеві напади, інсульти, операції з відновлення кровообігу або смерті, пов’язані з патологією серцево-судинної системи. Науковці оцінили, як високочутливий СРБ разом із ліпопротеїнами низької щільності (ЛПНЩ) і ліпопротеїном (a), або Lp (a), передбачує ризики майбутніх захворювань.

С-реактивний білок є молекулою плазми, що виробляється в печінці та вивільняється в кров як відповідь імунної системи. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) – основні переносники холестеролу в організмі. Холестерол, що входить до їхнього складу, вважається шкідливим, оскільки за його надлишку підвищується ризик появи в артеріях бляшок, які створюють передумови для закупорки судин та розвитку інсульту або інфаркту. Високий рівень Lp (а) – фактор ризику ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, тромбозу й інсульту.

Учасники були згруповані у п’ять категорій залежно від рівня кожного із трьох маркерів (від найвищих до найнижчих рівнів). Дослідники виявили, що жінки з найвищим рівнем ЛПНЩ мали на 36 % підвищений ризик серцево-судинних захворювань, порівнюючи з тими, хто мав найнижчий рівень. Ті, хто мав найвищий рівень Lp (a), мали на 33 % підвищений ризик, а групи з найбільшим рівнем CРБ – на 70 % вищі ризики.

Коли всі три показники – ЛПНЩ, Lp (a) і CРБ – були оцінені разом, учасниці з найвищими рівнями мали у понад 1,5 рази підвищений ризик інсульту та у понад 3 рази збільшений ризик ішемічної хвороби серця. Дослідники зазначають, що хоча під час експериментів оцінювали лише жінок, подібні результати спостерігатимуться і в чоловіків.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2405182