Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Новий трикомпонентний препарат демонструє кращі результати лікування артеріальної гіпертензії, ніж класична терапія

3 вересня, 2024

Новий трикомпонентний препарат демонструє кращі результати лікування артеріальної гіпертензії, ніж класична терапія

Новий трикомпонентний препарат демонструє кращі результати лікування артеріальної гіпертензії, ніж класична терапія

Нове дослідження показує, що план лікування, заснований на новій комбінації низьких доз трьох антигіпертензивних препаратів в одній таблетці, відомий як GMRx2, перевершує високоякісний стандартний план лікування в пацієнтів із неконтрольованою гіпертензією. Результати дослідження, проведеного Інститутом глобального здоров’я Джорджа (незалежний науковий центр зі штаб-квартирою в Австралії), були представлені на конгресі Європейського товариства кардіологів 2024 і одночасно опубліковані в Journal of the American Medical Association (JAMA).

План лікування GMRx2 передбачав прийом таблетки один раз на добу. Комбінація містила телмісартан, амлодипін та індапамід у чверті, половині або стандартних дозах. Стандартний рекомендований план лікування починався з монотерапії, а потім подвійної та потрійної терапії і був типовим для лікування гіпертензії у багатьох країнах. Після 6 місяців лікування систолічний артеріальний тиск був на 31 мм рт. ст. нижчим у групі GMRx2, порівнюючи із 26 мм рт. ст. за стандартного лікування – різниця у 5,8 мм рт. ст. була клінічно та статистично значущою. Лише через один місяць 81 % учасників у групі GMRx2 досягли контролю артеріального тиску проти 55 % зі стандартним лікуванням. Переносимість обох планів лікування була задовільною, без відміни через побічні ефекти.

Телмісартан є блокатором рецепторів ангіотензину ІІ, що чинить натрійуретичну та діуретичну дії, а також знижує активність симпатичної нервової системи. Амлодипін знижує тонус гладкої мускулатури стінки судин, що залежить від іонів Са2+, і попереджає їхнє спастичне скорочення. Дилатація системних судин, переважно артеріол, знижує опір у великому колі кровообігу і зменшує постнавантаження на серце. Індапамід є тіазидоподібним діуретиком, що має тривалу дію та знижує ОЦК і виводить натрій і воду зі стінки кровоносних судин.

GMRx2 є перспективним препаратом-кандидатом George Medicines, біофармацевтичної компанії останньої стадії, яка займається вирішенням значних незадоволених потреб у лікуванні кардіометаболічних захворювань. Нещодавно GMRx2 було подано до Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA) для лікування гіпертонії. На конгресі також були представлені дані III фази двох додаткових досліджень GMRx2, які показали хорошу переносимість і клінічно значуще зниження артеріального тиску, порівнюючи із плацебо та подвійною комбінованою терапією.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2823291