Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Нова мішень для лікування серцевої недостатності – протеїнкіназа N

16 вересня, 2024

Нова мішень для лікування серцевої недостатності – протеїнкіназа N

Нова мішень для лікування серцевої недостатності – протеїнкіназа N

У зв’язку зі старінням населення кількість пацієнтів із серцевою недостатністю стрімко збільшується. Надмірне розростання фіброзної тканини в серці, відоме як фіброз, пов’язане із прогресуванням серцевої недостатності. Група з Вищої медичної школи Наґойського університету в Японії виявила фермент протеїнкіназу N (PKN), що регулює процес фіброзування серця. Він каталізує перетворення фібробластів серця на міофібробласти, що загрожує цілісності органа. Видалення цього ферменту зменшило серцеву дисфункцію, що вказує на новий потенціал лікування пацієнтів із серцевою недостатністю. Дослідження було опубліковано в Nature Communications.

Серце використовує клітини, відомі як фібробласти, для підтримки власної цілісності, і після травми вони часто перетворюються на міофібробласти. Останні допомагають у загоєнні ран, виробляючи волокнисті сполучні тканини, такі як колаген і еластин. Однак у пацієнтів із серцевою недостатністю вони часто спричиняють надмірне розростання структур, що призводить до затвердіння серцевої тканини та порушення функції, що підвищує ризики серцевого нападу. Фермент PKN бере участь у сигнальному каскаді, який активує серцеві фібробласти.

У клітинах ссавців існують три форми PKN: PKN1, PKN2 і PKN3. Використовуючи дані РНК-секвенування, учені ідентифікували PKN1 і PKN2 у фібробластах серця. Під час експериментів використовували мишей, вирощених без PKN1 і PKN2. Було виявлено, що хоча функція серця залишалася незмінною, спостерігалося помітне зниження експресії актину та колагену в моделі інфаркту міокарда та серцевої недостатності. Ці білки є основними компонентами, відповідальними за накопичення тканин, що спостерігається при фіброзі. Також визначили, що миші із пригніченими PKN1 і PKN2 не продемонстрували перетворення фібробластів на міофібробласти.

«Хоча наше дослідження проводилося на моделі миші, така ж експресія PKN була засвідчена у фібробластах людського серця, тому очікуються подібні результати під час випробувань на людях, – зазначив Сатоя Йосіда, керівник досліджень. – Насправді майже всі хвороби серця тісно пов’язані з фіброзом. Я вважаю, що наші висновки сприятимуть покращенню прогнозу багатьох захворювань, особливо серцевої недостатності». Зараз немає методів лікування, спрямованих на пригнічення PKN, однак група науковців сподівається, що їхні висновки допоможуть створити інгібітори ферменту.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-52068-0