Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Сучасний лазерний діагностичний інструмент за 5 хвилин виявляє найперші ознаки серцевого нападу

18 жовтня, 2024

Сучасний лазерний діагностичний інструмент за 5 хвилин виявляє найперші ознаки серцевого нападу

Сучасний лазерний діагностичний інструмент за 5 хвилин виявляє найперші ознаки серцевого нападу

«Серцеві напади вимагають негайного медичного втручання для збереження здоров’я пацієнтів, і хоча рання діагностика є критичною, вона також є складною і майже неможливою поза клінічними умовами, – стверджує Пенг Чжен, дослідник в Університеті Джона Гопкінса в Балтіморі, штат Меріленд, США. – Ми створили нову технологію, яка може швидко й точно визначити, чи є в когось серцевий напад». Чжен і старший автор Ішан Барман розробляють діагностичні інструменти за допомогою біофотоніки, використовуючи лазерне світло для виявлення біомаркерів захворювань. Сьогодні вони використали свої технології, щоб визначити в крові найперші ознаки серцевого нападу.

Людям із підозрою на інфаркт міокарда зазвичай призначають набір тестів для підтвердження діагнозу, часто починаючи з електрокардіограми для вимірювання електричної активності серця, а також аналізів крові для виявлення характерних ознак серцевого нападу. Результат ЕКГ можна отримати через 5 хвилин, лабораторні результати – щонайменше через годину. Новий аналіз крові, створений науковцями, дає результати впродовж 5-7 хвилин.

Незважаючи на те, що тест був створений для швидкої діагностики у клінічних умовах, його можна адаптувати до використання спеціалістами в польових умовах або звичайними людьми самостійно вдома. Учені винайшли крихітний чип із революційною наноструктурованою поверхнею, яка аналізує краплю крові. Поверхня чипу підсилює електричні та магнітні сигнали під час аналізу, роблячи біомаркери серцевого нападу видимими за лічені секунди, навіть у наднизьких концентраціях. Інструмент достатньо чутливий, щоб визначити серцевий тропонін I, міоглобін і креатинкіназу MB, які можуть взагалі не виявлятися за допомогою поточних тестів або виявлятися лише пізніше під час нападу.

Незважаючи на те, що інструмент призначений для діагностики ушкодження серцевого м’яза, його можна адаптувати для виявлення пухлин та інфекційних захворювань, визнають дослідники. «Є величезний комерційний потенціал, – розповідає Барман. – Немає нічого, що обмежує цю технологію». У подальшому науковці планують удосконалити аналіз крові та провести більш масштабні клінічні випробування.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202405910