Головна Новини Дерматологія Підхід «два до одного» для посилення імунотерапії меланоми

6 липня, 2023

Підхід «два до одного» для посилення імунотерапії меланоми

Підхід «два до одного» для посилення імунотерапії меланоми

Нове дослідження університету Sanford Burnham Prebys допомогло зрозуміти, як меланома ухиляється від імунної системи, що може пришвидшити розробку майбутніх методів лікування цієї хвороби. Дослідження показало, що білок, який, як відомо, активний в імунних клітинах, також активний у клітинах меланоми і сприяє росту пухлини. Висновки, опубліковані в журналі Science Advances, свідчать про те, що націлювання на цей білок може завдати потужного подвійного удару пухлинам меланоми.

Зараз імунотерапія є першою лінією лікування в онкології, але її успіх обмежений, оскільки багато видів раку або не реагують на неї, або із часом розвивають стійкість. Щоб знайти шляхи посилення імунотерапії за меланоми, дослідницька група проаналізувала дані про пухлини пацієнтів, щоб ідентифікувати гени, які беруть участь у розвитку відповіді на лікування. Це призвело до ідентифікації білка під назвою NR2F6, що допомагає пухлинам «ховатися» від імунної системи. Цей білок виявлено не лише в пухлинах, але й у навколишніх неракових клітинах. Часто поза новоутвореннями білок має протилежну дію порівняно із дією усередині пухлини. У випадку NR2F6 було виявлено, що він викликає однакові зміни в пухлині та навколишніх тканинах, що вказує на синергічний ефект. Це означає, що лікування, яке блокує активність цього білка, може бути вдвічі ефективнішим.

Аби підтвердити свої висновки, дослідники видалили у мишей білок NR2F6 як у пухлинах меланоми, так і в їхньому оточенні. Це значно пригнічувало ріст меланоми порівняно з тим, коли цей ефект виникає або тільки в пухлині, або тільки в її мікрооточенні. Реакція ракових клітин на імунотерапію також була посилена після втрати NR2F6 як у пухлинах, так і в навколишніх клітинах. Це свідчить про те, що NR2F6 допомагає меланомі уникнути імунної системи, а без цього білка організм може самостійно пригнічувати ріст пухлини.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adf6621