Головна Новини Дерматологія З початку 2023 року алотрансплантати шкіри, виготовлені в Україні, врятували майже 50 пацієнтів

12 липня, 2023

З початку 2023 року алотрансплантати шкіри, виготовлені в Україні, врятували майже 50 пацієнтів

З початку 2023 року алотрансплантати шкіри, виготовлені в Україні, врятували майже 50 пацієнтів

Алотрансплантат шкіри (АШ) зазвичай використовується для лікування опіків та пришвидшення загоєння ран. Застосування АШ допомагає тимчасово прикрити опіки, захистити дерму та прискорити загоєння. Використовується він як шкірний покрив доти, поки не стане можливою аутотрансплантація. Крім того, його іноді використовують для захисту аутотрансплантатів (технологія сендвіча). Перевагами цього методу є: наявність базальної мембрани; більш інтактний і природний склад позаклітинного матриксу; забезпечення наявності факторів росту та цитокінів (що допомагає в підготовці ранового ложа); відмінна швидкість реепітелізації; зменшення болю; зменшення втрати води, електролітів і білка з рани; менш часта зміна пов'язки та відносно невелика вартість. Головним недоліком вважають хоч і низький, але можливий шанс відторгнення.

Стан здоров’я та медична історія кожного донора тканин ретельно перевіряються, щоби виключити будь-яку можливість передачі інфекції. Зразки крові донорів перевіряють на інфекцію, включаючи гепатити B, C і ВІЛ. Одразу після донації шкіру знезаражують шляхом інкубації з антибіотиками, упаковують і кріоконсервують. Потім її стерилізують гамма-випромінюванням.

Постанова Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 року регулює «Деякі питання реалізації пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів». Зміни 2022 року дали змогу тієї ж весни розпочати виробництво алотрансплантатів шкіри. АШ зберігаються в банках шкіри, перші в Україні відкрили в Дніпропетровському відділенні ДП «Біоімплант» МОЗ України та на базі Львівської міської лікарні швидкої допомоги ім. Св. Пантелеймона.

Згідно зі статистикою МОЗ, станом на початок липня 2023 року було виготовлено близько 10 м² алотрансплантатів шкіри. З них приблизно 8,7 м² вже використано для порятунку пацієнтів. Наразі 8 цивільних та військових медзакладів Одеси, Києва, Львова, Черкас, Вінниці й Дніпра використовують АШ для лікування опікової хвороби.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/z-pochatku-roku-donorska-shkira-vrjatuvala-zhittja-47-pacientam?fbclid=IwAR1nB2NcvZoodgDXfPwJ85V2fphMCokpkWf4rA-HqLE8hbYXbJ4Yc6geVKw