Головна Новини Дерматологія Чому чоловіки, заможні люди та мешканці моря частіше хворіють на рак шкіри

23 серпня, 2023

Чому чоловіки, заможні люди та мешканці моря частіше хворіють на рак шкіри

Чому чоловіки, заможні люди та мешканці моря частіше хворіють на рак шкіри

Команда дослідників із Університету Макгілла досліджує, чому люди, які живуть в атлантичних регіонах, більше схильні до ризику розвитку меланоми, ніж інші канадці, і дає уроки щодо профілактики раку шкіри не тільки для всієї країни, а і світу. Рівень захворюваності на меланому, смертельну форму раку шкіри, зростає в усьому світі, зокрема в Канаді. Поточні дані показують, що 1 із 3 жителів Канади протягом життя захворює на певну форму раку шкіри. Щоби з’ясувати причину, дослідники порівняли вплив ультрафіолетового випромінювання та поведінку різних груп людей в Атлантичній Канаді, базуючись на доході, освіті, статі та інших факторах.

Дослідження показало, що люди з високим доходом мають підвищений ризик розвитку меланоми. Фактори ризику, що сприяють цьому, включають більше сонячних опіків протягом життя, використання солярію та частішу засмагу. Люди з вищою освітою також частіше перебувають на сонці в рекреаційних цілях, але рідше користуються соляріями. Проте дослідження також показало, що люди, які заробляють менше 50 000 доларів на рік, частіше працюють на відкритому повітрі та перебувають на сонці у зв’язку зі специфікою роботи, що підвищує ризик розвитку раку шкіри. Ці результати свідчать про те, що політика захисту працівників, які працюють на відкритому повітрі, може допомогти зменшити ризик меланоми.

Розглядаючи відмінності між чоловіками та жінками, дослідники виявили, що жінки менше перебувають на сонці та більше захищаються від нього, ніж чоловіки. Чоловіки частіше повідомляли про більшу кількість сонячних опіків протягом життя, а також перебування на сонці під час роботи та відпочинку. У них також був вищий рівень меланоми та інших видів раку шкіри. Проте жінки, як правило, носили менше сорочок із довгими рукавами й частіше відвідували солярій. Дослідники заявляють, що така поведінка може пояснити результати попереднього дослідження, які показують, що в жінок переважно розвивається меланома на кінцівках. Також жінки були більше стурбовані новими родимками та частіше зверталися за медичною допомогою до сімейного лікаря.

Команда вважає, що уряди також відіграють безпосередню роль у боротьбі зі зростанням рівня меланоми. Передбачається, що до 2030 року фінансовий тягар раку шкіри для канадської системи охорони здоров’я може зрости до одного мільярда на рік. Канада повинна піти стопами багатьох країн, які скасували податок на продаж сонцезахисних кремів, аби сприяти їх використанню. Хворобі можна значною мірою запобігти шляхом навчання пацієнтів захисту від сонця, скринінгу та кампаній у сфері громадського здоров’я, як показали зусилля з первинної профілактики в Австралії. Ці комплексні ініціативи включали мультимедійні кампанії, а також освітні, організаційні та екологічні стратегії. Їхній позитивний вплив був додатково підкреслений плато захворюваності на меланому в середині 1990-х років і зниженням захворюваності в осіб віком від 15 до 24 років.

Джерело: https://www.mdpi.com/2072-6694/15/15/3753