Головна Новини Дерматологія Новий препарат NFX-179 запобігає розвитку плоскоклітинного раку шкіри

12 жовтня, 2023

Новий препарат NFX-179 запобігає розвитку плоскоклітинного раку шкіри

Новий препарат NFX-179 запобігає розвитку плоскоклітинного раку шкіри

Плоскоклітинний рак шкіри є другим за поширеністю типом раку шкіри у США, адже щороку вражає приблизно 700 000 людей. Хоча існують ліки для запобігання розвитку захворювання, однак вони пов’язані з побічними ефектами, що свідчить про необхідність розробки нових безпечних препаратів. Плоскоклітинний рак шкіри є надзвичайно поширеною злоякісною пухлиною, більшість випадків якого можна вилікувати хірургічним шляхом, проте приблизно 5 % захворювання потребують додаткової терапії.

У новій статті, опублікованій у Science Translational Medicine, команда дослідників Центру раку Моффіта у співпраці з NFlection Therapeutics та науковцями зі Стенфордського університету повідомляють про ідентифікацію нового препарату NFX-179, який можна наносити на шкіру. Вченими було продемонстровано, що він запобігає розвитку плоскоклітинного раку шкіри на доклінічних моделях.

«Наша попередня робота показала, що канонічний сигнальний шлях мітоген-активованої протеїнкінази (MAPK/МЕК) є важливим для розвитку плоскоклітинної карциноми шкіри. Нове дослідження розширило ці знання, показавши, що препарати, спрямовані на позаклітинну сигнал-регульовану кіназу (ERK) шляху MAPK, можуть бути ефективним підходом для запобігання розвитку плоскоклітинної карциноми шкіри», – заявив Кеннет Цай, доктор медичних наук, старший член Cancer Biology.

Хоча кілька інгібіторів MEK вже схвалено для лікування прогресуючих видів раку, таких як меланома та недрібноклітинний рак легенів, ці препарати необхідно застосовувати перорально, та їх використання пов’язане з небажаними побічними ефектами.

Професор Цай і команда дослідників прагнули розробити препарат, дія якого спрямована на білки MEK1/2, і водночас його можна застосовувати місцево на регулярній основі. Через його безперервне використання їм також потрібно було, щоби препарат мав мінімальні або взагалі не мав побічних дій. Отже, засіб повинен проникати у верхній епідермальний і нижній дермальний шари шкіри, зберігаючи високу ефективність, і швидко виводитись з організму. Дослідники розробили та перевірили понад 100 сполук і визначили препарат NFX-179, який відповідає зазначеним вимогам. Вони провели серію доклінічних експериментів на моделях мишей і виявили, що гелева композиція NFX-179 зменшує утворення нових шкірних плоскоклітинних карцином до 92 % при найвищих дозах застосування. Крім того, ефекти гелю NFX-179 були локалізовані, оскільки пригнічення розвитку плоскоклітинної карциноми шкіри спостерігалося лише на ділянках, оброблених препаратом, і системної токсичності не спостерігалося.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.ade1844