Головна Новини Дерматологія Як харчування впливає на розацеа та акне

20 жовтня, 2023

Як харчування впливає на розацеа та акне

Як харчування впливає на розацеа та акне

Розацеа та акне є поширеними захворюваннями шкіри, які разом із фармакологічною терапією потребують зміни в дієті для доповнення схем лікування. Оцінити вплив дієти на дерматози обличчя є складною справою через суб’єктивну інформацію, отриману власноруч, відсутність сучасних моделей харчування та брак дієтичних протоколів, пов’язаних із захворюваннями. У новому дослідженні, проведеному Університетською лікарнею LMU (Мюнхен), команда вчених оцінювала вплив різних типів харчування на перебіг і лікування шкірних патологій.

Усі особи були віком ≥12 років і були включені незалежно від тяжкості захворювання та терапії. У контрольні групи увійшли здорові люди без анамнезу щодо дерматозів обличчя та були відповідні за віком, індексом маси тіла та статтю до груп хворих із патологією шкіри обличчя. Було визначено три основні типи вугрів, а саме комедогенні, конглобатні та папулопустульозні. Команда використовувала глобальні критерії ROSacea COnsensus (ROSCO) для пацієнтів із розацеа. Учасники також самооцінили тяжкість захворювання як легку, середню або важку. Дослідники оцінювали вираженість і склад шкірного сала на обличчі, товщину шкірної складки та жир у біцепсі, трицепсі, надклубовій та підлопатковій областях. Зразки сироватки були отримані для вимірювання рівня глюкози, IGF-1, інсуліну, глікованого гемоглобіну, холестерину, фруктозаміну, тригліцеридів, індексу гомеостатичної моделі для оцінки інсулінорезистентності, С-реактивного білка, рівнів цинку та вітаміну D.

Висновки показали, що 81 % пацієнтів з акне та 71 % пацієнтів із розацеа повідомили, що дієта впливає на тяжкість захворювання. Харчові фактори, що провокують висипання, включають смажену їжу, шоколад, молоко, рафінований цукор, молочні продукти та алкоголь. Пацієнти із розацеа повідомили, що основним тригером є алкоголь, зокрема вино, а потім смажена їжа, спеції, кава, шоколад, молоко та рафінований цукор. Пацієнти сприймали горіхи, овочі, рибу, чай і цільні зерна як корисні для здоров’я шкіри. Фрукти, зокрема цитрусові, приносили користь пацієнтам з акне, але спричиняли розацеа.

Загалом результати дослідження підкреслили дієтичне регулювання розацеа та акне. Споживання бобових, овочів, горіхів, оливкової олії та жирної риби з одночасним обмеженням ультраобробленої їжі, рафінованих цукрів, алкоголю і смаженого або копченого м’яса приноситиме користь хворим. Отримані результати можуть допомогти в розробці індивідуальних програм лікування для покращення результатів, а медичні працівники можуть використовувати клінічні показники для стратифікації ризику за харчовими звичками.

Джерело: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/20/4405