Головна Новини Дерматологія «Супермеланін» загоює пошкодження шкіри від сонячних і хімічних опіків

3 листопада, 2023

«Супермеланін» загоює пошкодження шкіри від сонячних і хімічних опіків

«Супермеланін» загоює пошкодження шкіри від сонячних і хімічних опіків

У новому дослідженні вчені Північно-Західного університету (Чикаго) показали, що синтетичний меланін, що імітує природний, можна наносити місцево на пошкоджену шкіру, де він прискорює загоєння ран. Ці ефекти виникають як у самій шкірі, так і системно в організмі. За словами вчених, у складі крему синтетичний меланін може захистити від впливу сонячних променів і загоїти шкіру, пошкоджену сонячними або хімічними опіками. Технологія працює шляхом поглинання вільних радикалів, які виробляються пошкодженими ділянками. Якщо не контролювати дію вільних радикалів, вони пошкоджують клітини, і, зрештою, це може призвести до прискореного процесу старіння та раку шкіри.

Меланін у людей і тварин забезпечує пігментацію шкіри, очей і волосся. Речовина захищає клітини від пошкодження сонцем із посиленням пігментації у відповідь на сонячне світло – процес, який зазвичай називають засмагою. Той самий пігмент також природним чином поглинає вільні радикали у відповідь на шкідливе забруднення навколишнього середовища промисловими джерелами та вихлопними газами автомобілів.

Меланін, ефективний поглинач радикалів у шкірі, відіграє ключову роль у поглинанні активних форм кисню у відповідь на УФ-випромінювання та активізується, реагуючи на токсичну дію. У моделі на мишах дослідники демонструють, що місцеве застосування синтетичних частинок меланіну значно зменшує набряк, скорочує час відшарування струпа та збільшує швидкість зменшення площі рани, порівнюючи із фізіологічним заживленням. Крім того, ці результати були відтворені в моделі УФ-ушкодження. Аналіз імунного масиву показує знижену експресію генів у сигнальних шляхах апоптозу та запалення, що відповідає гістологічному зниженню апоптозу. Механічне втручання синтетичного меланіну підвищує активність супероксиддисмутази (SOD), знижує експресію Mmp9 (ферменту, що бере участь у ремоделюванні структур позаклітинного матриксу) і пригнічує фосфорилювання ERK1/2 (регуляторний шлях проліферації різних клітин). Крім того, помітили, що застосування крему спричинило збільшення популяції протизапальних імунних клітин до накопичення у шкірі.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41536-023-00331-1#