Головна Новини Дерматологія Новий препарат демонструє потенціал у лікуванні плоскоклітинного раку шкіри

24 листопада, 2023

Новий препарат демонструє потенціал у лікуванні плоскоклітинного раку шкіри

Новий препарат демонструє потенціал у лікуванні плоскоклітинного раку шкіри

Дослідження, проведене в Університеті Турку, Фінляндія, показує, що пліксорафеніб, новий препарат, розроблений для лікування меланоми та раку легенів, також може зупинити прогресування плоскоклітинного раку шкіри. Плоскоклітинна карцинома шкіри (cSCC) є найпоширенішою формою метастатичного раку шкіри. Захворюваність на cSCC зростає в усьому світі, щороку діагностуються мільйони нових випадків. Прогноз метастатичного раку поганий, оскільки на сьогодні немає ефективних цільових методів лікування.

Ракові клітини можуть містити численні мутації, тому вони діляться набагато швидше, ніж здорові клітини людини. Прискорений ріст часто спричинений одночасною активацією кількох сигнальних шляхів. Багато із сучасних методів лікування були розроблені для пригнічення лише однієї ракової мутації або сигнального шляху. Дослідницькі групи професора біохімії Юркі Хейно та професора дерматології Велі-Матті Кехарі з Університету Турку виявили мішень для пліксорафенібу (інша назва – PLX8394), оскільки помітили, що він одночасно пригнічує активність кількох ключових шляхів у cSCC. Висновки опубліковані в журналі Oncogene.

Препарат першочергово був розроблений і зараз проходить 2 фазу клінічних випробувань щодо ефективності при лікуванні меланоми та раку легенів, спричинених певною мутацією. Однак дослідники звернули увагу на те, що PLX8394 націлений на кілька сигнальних шляхів при плоскоклітинному раку шкіри та майже не спричиняє побічних ефектів.

«У наших попередніх наукових розвідках ми спостерігали, що два сигнальні білки в клітині, зокрема трансформуючий фактор росту-β (TGF-β) і протоонкопротеїн Ras, відіграють ключову роль у поширенні cSCC. У цьому дослідженні ми виявили, що пліксорафеніб, який був розроблений для інгібування сигнального шляху Ras, також блокував активацію шляху TGF-β і ріст плоскоклітинної карциноми шкіри людини на мишачих моделях», – зауважують автори. Дослідження також показало, що препарати, які пройшли клінічні випробування, можуть мати ширший набір цілей і, отже, використовуватися для різних патологій. Оскільки безпечність препарату вже доведена, його можна швидше впроваджувати в клінічну практику.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41388-023-02863-8